Kuva: Fotolia

Älä tingi yöunista! Pienikin univaje lisää sairastumisen riskiä

15.03.2017 14:15 - Senja Rapila

Asiantuntijat suosittelevat ensikädessä huolehtimaan hyvästä unensaannista, jotta kroppa pysyy terveenä.

Mikäli olet jokaisen vuodenajan mukanaan tuoman flunssan uhri, saattaa se johtua sinun omista elämäntavoistasi. Huffington Postin mukaan uusi tutkimus selittää sen, miksi hyvät yöunet ovat kaikista varmin keino ehkäistä sairastumisia.

Monet ovat tienneet sen jo pitkään, että huonot yöunet voivat aiheuttaa sairastumista, mutta unispesialisti ja neurologi Nathaniel Watson Washingtonin lääketieteellisestä yliopistosta on kertonut, että uusi tutkimus summaa sen, että miksi näin tapahtuu.

- Immuunijärjestelmäsi ei silloin toimi tavalla jolla sen kuuluisi toimia, kun sinulla on univajetta, Watson on kertonut.

Ihmisen immuunijärjestelmä eli elimistön puolustusjärjestelmä huolehtii erilaisia sairauksia ja tulehduksia vastaan taistelemisesta ja mikäli kroppa on jatkuvassa univajeessa, ei se toimi halutulla tavalla.

- Tämä on todiste siitä, kuinka tärkeää nukkuminen on ihmisen terveydelle.

Jopa tunnin univajaus yössä vaikuttaa

Tutkijat ottivat tutkimukseensa 11 paria identtisiä kaksosia. Toinen kaksosista kertoi nukkuvansa vähintään seitsemän tuntia yössä, kun toinen nukkui keskimäärin tunnin vähemmän yössä.

Kaksosten käyttäminen tutkimuksessa varmisti sen, että tulokset ovat mahdollisimman tarkat. Watsonin mukaan geenit vaikuttavat noin 50 prosenttisesti siihen, kuinka paljon tarvitsemme unta. Tämä tarkoittaa sitä, että identtiset kaksoset tarvitsevat suurin piirtein saman määrän unta yössä, joka teki heistä hyviä tutkintakohteita.

Tutkimukseen osallistuneet henkilöt pitivät unimonitoria kahden viikon ajan, joka vahvisti, että toinen kaksosista nukkui keskimäärin tunnin vähemmän kuin toinen. Laskettu unimäärä sisälsi myös mahdolliset päiväunet.

Tutkijat ottivat tutkimuksen päätyttyä kaikilta verinäytteet, joka paljasti, että tutkimuksen ajan vähemmän nukkuneen kaksosen immuunijärjestelmä ei ollut yhtä aktiivinen kuin sisaruksen, joka nukkui enemmän. Vähemmän nukkuneen kaksosen kroppa tuotti selvästi vähemmän ihmiskehon proteiinia, joka mahdollistaa immuunipuolustuksen toiminnan.

Tutkimuksessa summataan, että hyvät yöunet todella ehkäisevät sairastumista, sillä sen avulla immuunijärjestelmä pysyy aktiivisena, ja jaksaa taistella mahdollisia sairauksia ja tulehduksia vastaan.

Lähde: Huffington Post

Lue myös: Asiantuntija varoittaa: Tehokkaana pidetty dieetti onkin vaarallinen

Lue myös: Yritätkö olla jatkuvasti onnellinen? Ei ole suositeltavaa

Kilpailut

Uusimmat