Kuva: Fotolia

Rakastatko luontodokumentteja? Onneksi olkoon, olet muita onnellisempi

10.03.2017 08:45 - Erica Alaluusua

Tutkimuksissa selvisi myös, että naiset reagoivat dokumenttipätkiin dramaattisemmin kuin miehet.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että luontodokumenttien katsominen lisää kunnioituksen tunnetta, tyytyväisyyttä sekä iloa. Se voi myös vähentää ahdistusta, pelkoa, sekä väsymystä. Hyödyistä voi päätellä, että luontodokumenttien katsojat saattavat olla muita hieman onnellisempia - yhdistyväthän ilon ja tyytyväisyyden tunteet vahvasti onnellisuuteen.

Tutkimuksessa 7500 henkilöä pyydettiin täyttämään lyhyt kysely, jossa he kuvailivat tunnetilojaan, ennen kuin näkivät lyhyitä pätkiä Planeettamme Maa -dokumenttisarjasta. Tutkittavien katsoessa dokumenttipätkiä, heidän reaaliaikaisia reaktioitaan tutkittiin kasvojen kartoitusteknologian avulla.

Lopuksi heitä pyydettiin osallistumaan psykometrisiin testeihin ja täyttämään kyselylomake, jossa he arvioivat dokumentin vaikutusta mielialaansa, sekä muita dokumentin katsomisen vaikutuksia. Vertaillakseen tuloksia, osallistujille näytettiin myös pätkiä suosituista draamoista sekä uutisklippejä.

Tutkimukset osoittivat, että naiset reagoivat luontovideoihin dramaattisemmin kuin miehet, ja 16-24-vuotiailla hermostus, ylikuormitus sekä väsymys vähenivät eniten. 

Tutkimus suoritettiin kalifornialaisessa yliopistossa, minkä ohella professori Dacher Keltner tarkasteli myös 150 muuta tutkimusta osana projektia. Hänelle selvisi, että yhteys luontoon kehittää tarkkaavaisuutta, ymmärrystä sekä tyyneyttä.

- Jos ihmiset tuntevat kunnioitusta, he todennäköisesti käyttäytyvät myös empaattisesti sekä hyväntahtoisesti. Heidän on myös osoitettu hallitsevan paremmin stressiä, Keltner kommentoi.

Jos haluat kokeilla, koheneeko mielialasi luontodokumentin avustuksella, alta voit katsoa trailerin Planeettamme Maa -ohjelman toisesta kaudesta.

Lue myös: Oletko pitänyt luontodokumentteja todenmukaisina? Järkyttävät paljastukset kulisseista

Lue myös: 7 minuutin video lupaa ihmeitä - rauhottaa mieltä, vähentää stressiä. Katso ja testaa vaikutus!

Lue myös: Taianomainen järvi muuttaa väriään pinkistä verenpunaiseen - valokuvaajan otokset lumoavat

Lähde: Daily Mail

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat