Kuva: Fotolia

Poika- ja tyttövauvaa odottavien äitien terveys eroaa toisistaan - tuoreet tulokset julki

16.02.2017 15:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan poikavauvaa odottavien äitien vastustuskyky saattaa olla muita vahvempi.

Tyttövauvaa odottavien äitien vastustuskyky saattaa olla heikompi kuin naisilla, jotka odottavat poikavauvaa. Tämä selviää tuoreesta amerikkalaisen yliopiston tekemästä tutkimuksesta, joka on julkaistu Brain, Behaviour and Immunity -lehdessä. Tutkimuksesta uutisoi kansainvälinen uutistoimisto United Press International.

Tutkimukseen osallistui 80 raskaana olevaa naista, joita seurattiin raskauden loppuun saakka.

Tutkijat tahtoivat selvittää, vaikuttiko sikiön sukupuoli naisten immuunijärjestelmän kannalta tärkeään sytokiini-välittäjäaineen määrään. Lisäksi tutkijat analysoivat, miten kyseiset välittäjäaineet reagoivat, kun ne altistettiin bakteereille laboratoriossa.

Tulokset

Sikiön sukupuoli ei vaikuttanut raskaana olleiden naisten sytokiinin tasoihin. Sen sijaan laboratoriokokeista selvisi, että tyttölasta odottavat naiset olivat muita alttiimpia tulehduksille.

Immuunisysteemin alttius tulehduksille yhdistyy siihen, miten altis ihmisen keho on viruksille, bakteereille ja kroonisille sairauksille. Lisäksi se voi vaikuttaa aikaan, joka kuluu haavojen paranemiseen. Jotkin tulehdukset voivat aiheuttaa myös lihassärkyjä ja väsymystä.

Näin ollen poikalasta odottavat naiset saattavat pysyä terveempinä kuin tyttölasta odottavat äidit ainakin, mikäli tuoretta tutkimusta on uskominen. Tästä huolimatta on hyvä muistaa, että raskausajan vastustuskyky voi vaihdella yksilöllisesti ja myös tyttölasta odottavat äidit voivat pysyä täysin terveinä raskausaikana.

Lue myös: Ikenet vuotavat verta, jalat kasvavat koon verran - lue raskausajan oudot oireet

Lue myös: Raskaus muuttaa naisen aivoja - vaikutukset näkyvissä vielä vuosia synnytyksestä!

Lue myös: "Rintoja ei saa enää puristella" - asiat, jotka miesten tulee tietää raskaudesta ja synnytyksestä

Lähde: UPI

Kilpailut

Uusimmat