Kuva: Fotolia

Kummat elävät pidempään: Lihansyöjät vai kasvissyöjät?

30.12.2016 21:15 - Senni Loikala

Ruokavalion vaikutuksia elinajanodotteeseen on tutkittu paljon.

Kummat elävät pidempään: Lihansyöjät vai kasvissyöjät? Tähän kysymykseen syvennytään Science Alert -sivustolla.

Ihmisen elinikä määräytyy geenien ja ympäristön perusteella. Geeniesi vaikutus on 30 prosenttia, väitetään eräässä tutkimuksessa, kun taas suurin vaikutus löytyisi ympäristöstäsi. Tähän kuuluvat esimerkiksi elintapasi ja liikkumistottumuksesi.

Ruokavalion vaikutuksia elinikään on tutkittu paljon, mutta tulokset eivät aina ole yksiselitteisiä. Aiemmasta tutkimuksesta on esimerkiksi selvinnyt, että kalorien vähentäminen nostaa elinikää hiirillä. Tämä ei vielä tarkoita, että tulos olisi luotettava ihmisten kohdalla.

Tutkimustulokset poikkeavat toisistaan

Kasvissyöjät ovat saaneet iloisia uutisia aiemmista tutkimuksista. Yhteen niistä osallistui 100 000 amerikkalaista ja siitä selvisi, että kasvissyöjillä oli lihansyöjiä pienempi kuolleisuus viiden vuoden tutkimusjakson aikana. Ruokavalion vaikutus tähän oli erityisen voimakas miehillä.

Aiheesta on tehty myös metatutkimuksia. Niiden mukaan kasvissyönti voidaan yhdistää pidempään elinikään, ja vaikutukset olisivat sitä suotuisampia, mitä pidempään lihaton ruokavalio olisi jatkunut.

On myös tutkimuksia, joiden mukaan kasvissyönnin ja lihansyönnin vaikutukset elinikään ovat todella pieniä, ellei peräti olemattomia.

Science Alert -sivuston mukaan varmaa kuitenkin olisi, että lihaton ruokavalio vähentäisi riskiä korkeaan verenpaineeseen sekä kakkostyypin diabetekseen ja jopa syöpään sairastumiseen.

Luotettavaa vastausta ei voida antaa

Kaikesta huolimatta ainakaan vielä ei voida luotettavasti sanoa, että kasvissyöjät eläisivät pidempään kuin lihansyöjät, todetaan Science Alert -sivustolla.

Ruokavalion ja eliniän välille ei voida vetää suoraa syy-seuraussuhdetta. On esimerkiksi mahdollista, että kasvissyöjät liikkuvat enemmän, tupakoivat vähemmän ja käyttävät vähemmän alkoholia kuin lihansyöjät.

Lisäksi tiedossa on, että tutkimuksiin osallistuvat ihmiset usein aliarvioivat todellisen kalorinsaantinsa ja korostavat terveellisiä ruokavalintojaan, jättäen kertomatta epäterveellisistä herkutteluista. Tämä vähentää tutkimustulosten luotettavuutta.

Se on selvää, että ympäristötekijät vaikuttavat elinikään, ja näihin kuuluu myös ruokavalio. Mahdollisimman terveellisesti syöminen - ja mahdollisesti suuren lihankulutuksen välttäminen - voivat pienentää sairastumisriskiä ikääntyessä.

Painoarvoa on yleisesti elintavoillasi. Panosta siis terveelliseen ruokavalioon, älä polta tupakkaa, käytä alkoholia vain kohtuudella ja liiku riittävästi, jos toivot eläväsi pitkän elämän. 

Lue myös: Yllättävällä kikalla onnistut varmasti: Näin paistat täydellisen rapeaa pekonia

Lue myös: 10 typerää ilmiötä, joita kasvissyöjät joutuvat kohtaamaan

Lähde: Science Alert

Kilpailut

Uusimmat