Kuva: Fotolia

Suosituista särkylääkkeistä paljastui pelottava terveysriski - löytyykö omasta lääkekaapistasi?

15.12.2016 16:45 - Senni Loikala

Osittaisen, mutta pysyvän kuulonmenetyksen riski kohosi selvästi naisilla, jotka söivät säännöllisesti särkylääkkeitä vuosien ajan.

Ibuprofeenia ja parasetamolia sisältävät särkylääkkeet ovat yleisiä Suomessa. Nyt niiden säännöllisestä syömisestä on paljastunut huomattava terveysriski naisille, nimittäin osittainen kuulon menettäminen pysyvästi.

Tämä selviää tuoreesta tutkimuksesta. Sen mukaan riskiryhmään kuuluvat erityisesti keski-ikäiset naiset, jotka syövät vähintään kaksi särkylääkettä viikossa yli kuuden vuoden ajan. Tällöin osittaisen kuuroutumisen riski nousee yhdeksällä prosentilla, tutkijat kertovat.

Tutkimukseen osallistui lähemmäs 56 000 naista, jotka olivat iältään 44-69-vuotiaita. Heistä puolet kertoi kärsivänsä kuulo-ongelmista. Tutkijat tahtoivat selvittää, oliko särkylääkkeillä yhteyttä kuulon heikentymiseen.

Tutkimus on julkaistu Journal of Epidemiology -lehdessä ja siitä uutisoidaan Daily Mail -lehdessä.

Syy selvillä

Tutkijat uskovat, että särkylääkkeiden säännöllinen syöminen vuosien ajan saattaa heikentää sisäkorvan verenkiertoa, mikä puolestaan pahentaa melun vaikutuksia kuuloelimeen. Lisäksi korvan sisällä olevat, kuulemista auttavat pienet karvat saattavat vaurioitua. Niiden vaurioituminen voi aiheuttaa kuulo-ongelmia niin nuorille kuin vanhemmillekin.

Ennen kuin ibuprofeenin ja parasetamolin yhteyttä osittaiseen kuulon menettämiseen voidaan pitää täysin luotettavina, tarvitsee aihe vielä lisää tutkimusta. Seuravaaksi tutkijat aikovat selvittää myös, ovatko tulokset samankaltaisia miesten kohdalla.

Lue myös: Unohda särkylääkkeet - näin lievität kipua luonnollisesti

Lue myös: Päänsäryn saa pois helposti - kokeile lääkärin suosittelemaa keinoa

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat