Kuva: Shutterstock

'Tällainen herättää aina epäilyksen huijauksesta' - Fimean nimeä käytetty useissa huijausmainoksissa

10.07.2025 14:15 - Hanna Levänen

Asiantuntijat kertovat miten mahdollisen huijauksen voi tunnistaa.

Verkossa leviää tällä hetkellä runsaasti huijausmainoksia, jotka sisältävät katteettomia terveysväitteitä. Asiasta varoittaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotteessaan.

Fimean mukaan mainoksia levitetään verkossa sekä sosiaalisessa mediassa.

Mainoksissa toistuu eräs kaava. Niissä markkinoidaan tuotteita, joiden väitetään olevan Fimean hyväksymiä tai lääketieteen asiantuntijoiden suosittelemia. Joissain mainoksissa väitetään Fimean myöntäneen tuotteille sertifikaatin tai jonkin muun luvan. Väitteet ovat virheellisiä.

- Tyypillistä mainoksille on, että niissä käytetään viraston nimeä tai logoa luvattomasti, jotta mainosten väitteet vaikuttaisivat luotettavilta, Fimean yliproviisori Sami Paaskoski sanoo tiedotteessa.

- Mainostettavien tuotteiden annetaan ymmärtää olevan virallisesti hyväksyttyjä lääkkeitä tai lääkinnällisiä laitteita.

Tuotteiden väitetään usein tarjoavan ratkaisuja moniin eri vaivoihin sekä monelle eri kohderyhmälle. Niiden saatetaan luvata tarjoavan nopeita ja luotettavia tuloksia. Yksi esimerkki tästä on niin kutsuttu GLP-1 painonhallintaliuoksia koskevat mainokset. Niissä tuotteen väitetään olevan Fimean hyväksymä.

- Fimea ei ole millään tavalla arvioinut eikä hyväksynyt tällaisia tuotteita, eikä niiden laadusta, tehosta tai turvallisuudesta ole mitään tietoa, Fimean markkinavalvonnan koordinaattori Noora Lindgren toteaa tiedotteessa.

Fimea muistuttaa, että lääkkeille myyntiluvan myöntää lääkeviranomainen, joita ovat joko Fimea tai Euroopan lääkevirasto. Myyntiluvalliset lääkkeet löytyvät Fimean lääkehausta ja niitä myydään apteekeissa.

- Huijausmainoksissa myytäviä tuotteita ei pidä sekoittaa myyntiluvallisiin lääkevalmisteisiin, Paaskoski sanoo.

Mutta miten huijausmainokset voi erottaa oikeasta? Paaskoski neuvoo kiinnittämään huomiota ainakin yhteen asiaan.

- Laillisessa lääkemainonnassa väestölle ei korosteta mainoslauseilla, nimillä tai logoilla myyntiluvan myöntäjää ja viranomaisen hyväksyntää. Tällainen on harhaanjohtavaa ja herättää aina epäilyksen huijauksesta.

Myös lääkinnällisten laitteiden kohdalla tulee pitää mielessä, ettei niissä tai niiden pakkauksissa ole korostettuja vakuutuksia viranomaisten hyväksynnästä. Laitteille ei myönnetä ennakkoon lupia. Niiden vaatimustenmukaisuudesta vastaa valmistaja.

- Euroopassa markkinoilla olevissa lääkinnällisissä laitteissa oleva CE-merkintä on valmistajan vakuutus siitä, että laite täyttää sille lainsäädännön asettamat vaatimukset, Fimean johtava asiantuntija Jari Knuuttila tarkentaa tiedotteessa.

Näistä merkeistä tunnistat harhaanjohtavat väitteet

Fimea listaa tiedotteessaan vaaranmerkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä mainoksiin törmätessä. Ensimmäinen niistä liittyy mainostajan yhteystietoihin. Luotettavalta toimijalta löytyy verkkosivuiltaan selkeät tiedot yrityksestä sekä yhteystiedot asiakaspalveluun.

Sanonta "liian hyvää ollakseen totta" pitää myös mainonnassa usein paikkansa. Jos mainoksessa väitetään liian lupaavista tuloksista, kuten nopeasti ja helposti laihtumisesta tai täydellisestä hoidosta flunssaan, väitteet ovat usein perättömiä.

Mainoksissa käytettäviin kuviin tulee kiinnittää Fimean mukaan huomiota. Erityisesti ennen ja jälkeen -kuvilla pyritään vaikuttamaan asiakkaiden tunteisiin. Laitoksen mukaan ne eivät ole minkäänlainen tae tuotteen toimivuudesta.

Samoin ostopaineeseen viittaaviin mainoslauseisiin tulee suhtautua varauksessa. Ajastetut tarjoukset tai niin sanotusti viimeisten kappaleiden myynnit tähtäävät hätäiseen ja kiireellä tehtyyn ostopäätökseen.

Viranomaisviittauksiin ei kannata luottaa sokeasti, sillä esimerkiksi Fimea tai muut asiantuntijat saatetaan mainita ilman lupaa. 

Fimea kuitenkin toteaa, että verkko-ostoksia on mahdollista tehdä myös turvallisesti. Tähän laitos antaa kolme neuvoa: tarkista, varmista ja harkitse.

Tarkista siis aina mitä olet ostamassa. Onko kyseessä lääke, ravintolisä vai kenties kosmetiikkatuote? Tämä voi vaikuttaa siihen, voiko tuotetta tilata laillisesti ulkomailta Suomeen.

Varmista valmisteen sekä verkkopalvelun laillisuus. Onko valmiste aito? Onko verkkopalvelu laillinen apteekki? Tämän saat selville Fimean lääkehausta, josta löytyvät kaikki myyntiluvalliset lääkevalmisteet.

Harkitse, onko sivustolle turvallista jakaa esimerkiksi maksutietojasi. Epäilyttäviltä sivustoilta voi puuttua esimerkiksi turvallinen maksamistapa tai toimitus.

Lue myös: Saitko tällaisen viestin poliisin nimissä? Kyseessä huijaus

Lue myös: Poliisi selvitti kymmenien petosten sarjan - rikoshyöty tuhansia euroja

Lue myös: Kuluttaja-asiamies puuttui aurinkopaneelien kotimyyntiin - menettely aggressiivista ja sopimatonta

Lähde: Fimea

Kilpailut

Uusimmat

Error - Virhe: 0 - Radio Nova

Pahoittelut (virhe 0)

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Käytä navigaatiota löytääksesi hakemasi sivun.