Kuva: Fotolia

4 kysymystä, jotka auttavat selvittämään, onko alkoholista tullut sinulle tai läheisellesi ongelma

14.12.2016 21:45 - Rea Tallgren

Alkolismi on vaikea sairaus määrittää, mutta tietyt seikat voivat antaa osviittaa siitä, tulisiko omista tai lähipiirin ihmisen juomatavoista olla huolissaan.

Alkoholismi on monisyinen sairaus, eikä sen tunnistaminen usein ole helppoa. Independent on julkaissut artikkelin, jossa se neuvoo kysymään itseltä tai läheiseltä, jolla epäilee alkoholiongelmaa, nämä neljä kysymystä, jotta asiaan voisi saada osviittaa. 

1. Arvostellaanko sinua juomatapojesi suhteen?

Joskus arvosteleminen on jopa lempeä tapa lähestyä asiaa, joka saattaa olla pöydälle nostettuna todella iso puheenaihe ja vaikea asia ottaa puheeksi. Jos joku on kritisoinut juomatapojasi, kannattaa pysähtyä miettimään, miksi näin on. Jos huomaat, että juot yksin salataksesi sen, kuinka paljon juot, kannattaa miettiä, onko sinulla terve suhde alkoholiin.

2. Juotko lisää helpottaaksesi krapulaa?

Jos juot usein krapulaasi, kannattaa miettiä, miksi alkoholi on se asia, joka saa sinut rentoutumaan ja olosi paranemaan. Alkoholi tekee usein olosta valheellisesti paremman, sillä se vapauttaa esimerkiksi dopamiinia, eli onnellisuushormonia, aivoissa. Kun alkoholin vaikutus laskee, saattaa olo tuntua paremmalta vaan, jos juo lisää, mutta tuolloin on hyvä kysyä itseltään, eikä kroppa ja pää enää kestä selvin päin oloa - eli annatko elimistöllesi edes mahdollisuuden tasoittaa omat "onnellisuusvarantonsa" ennen kuin yrität lisätä niitä jälleen kemiallisesti alkoholin keinoin?

3. Onko sinulla usein morkkis juomisesta?

Lähes kaikki alkoholia säännöllisesti nauttivat ovat sanoneet, tai vähintäänkin kuulleet, lauseen "en juo enää koskaan". Harvoin kyseistä lupausta kuitenkaan pidetään. Silti, jos huomaat, että sinua usein juomisesi jälkeen hävettää, tai tiedät jälleen kaikkien estojesi poistuneen - liikaakin - kannattaa sinun miettiä, miksi oikeastaan juot. Myös muistinmenetykset kannattaa ottaa vakavasti - ne tarkoittavat sitä, että olet humalatilassa hyvin haavoittuvainen. 

4. Oletko miettinyt vähentämistä?

Jos sinusta tuntuu siltä, että haluaisit juoda vähemmän, mutta se ei onnistu, kannattaa miettiä, mikä voisi olla ilmiön taustalla. Jos vedät överit aina, kun "lähdet yhdelle", saattaa sinulla olla syytä huoleen. Mikäli olet yrittänyt vähentää aiemmin, etkä ole onnistunut siinä, tai olet useammin kyseenalaistanut, voisiko sinulla olla ongelmia alkoholin liikakäytön kanssa, kannattaa puhua asiasta jollekin. 

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi alkoholismia, voit lukea lisää aiheesta alla olevista linkeistä ja myös hakea niiden kautta itsellesi apua ja vertaistukea. 

Rehappi.fi

Elämä on parasta huumetta

Al Anon

Päihdelinkki

Lue myös: Instagram-kaunottaren profiili paljastui kampanjaksi alkoholismia vastaan - olisitko tajunnut?

Lue myös: Alkoholismille löytyi uusi selitys - toivotaan läpimurtoa sairauden hoitoon

Lähde: Independent

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat