Kuva: Fotolia

Tiesitkö? Kissan omistaminen voi altistaa hengenvaaralliselle taudille

20.09.2016 11:45 - Senja Rapila

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat varoittaneet kissanomistajia kissanraapimataudista, joka välittyy kissan raapaisun tai pureman välityksellä ihmiseen.

Vaikka kissat ovatkin pehmoisia ja suloisia seuralaisia, on niiden omistamisessa huonot puolensa. Kissan purema ja raapaisu voivat nimittäin olla jopa hengenvaarallisia ihmiselle, mikäli kissa kantaa Bartonella-nimistä bakteeria.

Bartonella-bakteeri leviää isännästä toiseen niveljalkaisten kuten hirvikärpästen, kirppujen, täiden ja punkkien välityksellä, mutta kuten ylempänä mainittiin, myös esimerkiksi kissan raapaisun seurauksena. Tutkijoiden mukaan kissanpennut kantavat Bartonella-bakteeria todennäköisemmin.

- Kissanraapimatauti on ennaltaehkäistävissä. Kun tunnistamme riskialttiit ihmisryhmät sekä taudin etenemiskaavan, voimme keskittyä sen ehkäisyyn, lääkäri Christina Nelson on kommentoinut.

Tutkijat ovat kehottaneet ihmisiä pesemään kätensä sen jälkeen, kun he ovat koskeneet kissoihin. He ovat myös todenneet, että säännöllinen loishäätö rakkaalle lemmikille voi olla paikallaan.

Kissanraapimataudin voi saada suukottelemalla kissoja tai silittämällä niiden turkkia, jonka jälkeen bakteeri voi siirtyä käsistä kasvoihin. 

Taudin oireet ilmenevät parin viikon sisällä: Se aiheuttaa kuumeilua, päänsärkyä, pahoinvointia ja pahimmassa tapauksessa jopa kuoleman. Kissanraapimatauti on Suomessa harvinainen, mutta mahdollinen tauti.

Lähde: Metro

Lue myös: Syksyn flunssakausi on päällä - katso lohdutukseksi videoita aivastelevista kissoista

Lue myös: Koiran hankkiminen kannattaa - kuusi tieteellisesti todistettua syytä

Kilpailut

Uusimmat