Kuva: Fotolia

Hyviä uutisia: Taiteen tekeminen vähentää stressiä riippumatta lahjakkuudesta ja kokemuksesta

20.08.2016 08:15 - Iiro Myllymäki

Kehon stressihormonit vähenevät taidesessioiden aikana.

Taidetta voi käyttää myös terapiatarkoituksessa, eikä ihme. Taiteen avulla voi oppia uutta itsestään, ratkaista elämän pulmia ja myös vähentää stressiä. Taiteen tekemisen vaikutukset stressin vähentämiseen on todettu uudessa tutkimuksessa, jonka on toteuttanut Drexelin yliopiston taideterapian professori Girija Kaimal.

Lifehack kertoo, että tutkimuksessa saatiin rohkaisevia tuloksia. Tutkimuksessa havaittiin, että 45 minuuttia luovaa työskentelyä vähentää huomattavasti kehon stressiä, riippumatta tekijän taiteellisesta lahjakkuudesta tai kokemuksesta.

- Se ei ollut yllättävää, koska tuo on taideterapian perusidea: Kaikki ovat luovia ja voivat olla ilmaisuvoimaisia visuaalisen taiteen saralla, kun he työskentelevät heitä tukevassa ympäristössä. Odotin kuitenkin, että vaikutukset olisivat voimakkaampia niille, joilla on aikaisempaa kokemusta, Kaimal kertoo.

Maalaa tunteesi tai kirjoita tajunnanvirtaa

Tutkimuksessa havaittiin, että tutkittavista henkilöistä 75 prosentilla stressihormonien määrä väheni 45 minuutin taidesession aikana. Stressihormonin määrän väheneminen oli yksilöllistä, mutta vähenemisen taso ei ollut riippuvainen ihmisten aiemmasta kokemuksesta taiteen parissa.

Miten taidetta voi sitten hyödyntää stressinhallinnassa arkielämässä? Lifehack-sivusto listaa muutamia neuvoja. Voit esimerkiksi hankkia värityskirjan ja värittää sitä, jos et halua heti alkaa luoda uutta tyhjästä. Omien tunteiden maalaaminen tai piirtäminen on hyvä idea, sillä jotakin konkreettista kohdetta esittävän kuvan piirtäminen voi olla hankalampaa ja stressaavampaa.

Jos olet oikeakätinen, kannattaa joskus piirtää vasemmalla kädellä, ja päinvastoin. Paitsi että näin luot jotakin todella ainutlaatuista, saat myös hauskan kokemuksen. Jos kirjoittaminen on lähellä sydäntäsi, kannattaa turvautua sanataiteeseen. Voit kirjoittaa listoja, lyhyitä kertomuksia tai sitten täyttä tajunnanvirtaa. Yritä olla keskittymättä loogisuuteen ja muotoseikkoihin, sillä tärkeintä on vain saada luovuus ja tunteet liikkeelle.

Lue myös: Mies tekee erikoista taidetta - yhteen teokseen 2000 kilometriä lankaa

Lähde: Lifehack

Kilpailut

Uusimmat