Kuva: Fotolia

4 yleistä syytä, jotka altistavat toistuville hiivatulehduksille

26.07.2016 21:15 - Emmi Moilanen

Antibioottikuuri tai huonot alushousut voivat olla syyllisiä voimakasta kutinaa aiheuttavalle tulehdukselle.

Hiivatulehdus on yleinen, mutta ikävä vaiva. Tulehdus oireilee kovana kutinana emättimessä ja voi aiheuttaa myös runsasta, kokkareista valkovuotoa. Women's Health selvitti yleisimmät syyt sille, minkä takia osa naisista on alttiimpia hiivatulehdukselle.

Olet lääkekuurilla

Ennen kuin ryhdyt lääkekuurille, varmista että todella tarvitset sitä. Esimerkiksi viikon mittainen antibioottikuuri tappaa myös hyviä bakteereja elimistössäsi, jolloin hiiva pääsee lisääntymään vaivattomasti.

- Ihmisillä, jotka ovat säännöllisesti antibioottikuurilla, on myös korkeampi hiivatulehduksen riski, toteaa gynekologi Natasha Johnson.

Verensokeri

Tutkimukset ovat osoittaneet, että diabetesta sairastavilla on suurempi taipumus tulehduksiin intiimialueillaan, ja Johnsonin mukaan ongelmaa aiheuttaa erityisesti hoitamaton diabetes.

Jos huomaat kärsiväsi säännöllisten hiivatulehdusten lisäksi lisääntyneestä virtsaamisen tarpeesta, janon tunteesta ja pistelevistä tai puutuneista raajoista, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

- Verensokerin heilahtelu voi altistaa hiivatulehdukselle, Johnson toteaa.

Teet virheitä, jotka voisit helposti välttää

Kukaan ei ole täydellinen ja joskus laiskuus vie voiton. Hikisen jumppatunnin jälkeen ei pitäisi jäädä istuskelemaan tiukoissa treenihousuissa, vaan mennä mahdollisimman nopeasti suihkuun ja vaihtaa puhtaat vaatteet ylle.

Myös alushousuihin tulisi muistaa kiinnittää huomiota, sillä alapäätä hellivät puuvillaiset ja hengittävät pöksyt. Lisäksi säännöllinen stringien käyttö voi altistaa hiivatulehdukselle. Aina silloin tällöin olisi hyvä pitää taukoa myös tiukasti istuvista farkuista.

- Näihin asioihin voit itse vaikuttaa ja samalla vähennät hiivatulehduksen riskiä, toteaa Johnson.

Geenit

Osalla naisista on geneettinen taipumus hiivatulehduksille.

- 20-50 prosentilla naisista hiivatulehdus on oireeton, Johnson kertoo.

- Osa kuuluu myös siihen epäonniseen ryhmään, joille tulehdus aiheuttaa oireita, hän jatkaa.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että oikein hoidettuna tämä yleinen, mutta ikävä vaiva rauhoittuu yleensä jo muutamassa päivässä. Hiivatulehduksen hoitoon on saatavilla sekä suun kautta otettavaa lääkitystä, että emätinpuikkoja.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Hiivatulehdus voi sotkea hormonaalisen ehkäisyn

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat