Kuva: Fotolia

Kärsiikö ystäväsi ahdistuneisuudesta? 7 keinoa, joilla voit auttaa häntä

18.07.2016 09:15 - Iiro Myllymäki

On tärkeää aidosti kuunnella, mikä läheistäsi ahdistaa ja olla vähättelemättä tämän reaktioita.

Yleistyneestä ahdistuneisuudesta kärsivien ihmisten piristäminen saattaa välillä tuntua hankalalta tehtävältä. On kuitenkin keinoja, joilla voit edesauttaa ahdistuneisuutta kokevan läheisesi hyvinvointia. Cosmopolitan-sivusto listasi seitsemän tällaista keinoa.


1. Ota selvää
Jotta pystyt auttamaan, sinun tulee ymmärtää, mistä ahdistuneisuudessa on kyse ja mitä se tarkoittaa juuri sinun ystävällesi. Tutkimustiedon lukeminen antaa lisää perspektiiviä, samoin kuin avoin keskustelu ystäväsi kanssa.


2. Kuuntele
Monesti ahdistusta lievittää jo se, että joku oikeasti kuuntelee, mitä mielen päällä on. Ahdistuneen ihmisen ajatukset saattavat olla hankalasti jäsentyneitä, mutta niistä jollekulle puhuminen voi helpottaa ahdistunutta itseäänkin ymmärtämään olotilaansa paremmin.


3. Ole kärsivällinen
Ahdistuneilla on tapana tehdä negatiivisia päätelmiä tilanteista ilman varsinaista syytä. He saattavat esimerkiksi helposti luulla, että heidän läheisensä ovat vihaisia heille tai tyytymättömiä heihin. Tästä ei kannata turhautua, vaan puhua asiat rauhallisesti auki ja selittää, miksi heidän negatiiviset päätelmät eivät pidä paikkaansa.


4. Älä vähättele
Helppo reaktio vastata toisen ahdistuneisuuteen on sanoa, että ”älä murehdi”. Tällainen käskeminen ei auta, vaikka se olisikin hyväntahtoinen kehotus. Suurin osa ahdistuneisuudesta kärsivistä tietää, että heidän pelkonsa eivät ole järkeviä, mutta siitä muistuttaminen ei edistä heidän olotilaansa. Sen sijaan empaattisuus ja kuunteleminen ovat kaiken a ja o.


5. Ole seurana
Ystävien kanssa vietetty aika lisää endorfiinitasoja ja auttaa ahdistunutta unohtamaan murheitaan. Yksinäisyydessä ahdistuneisuus tuntuu kaikista pahimmalta, joten seuran tarjoaminen kannattaa.


6. Älä vaadi liikaa
Vaikka seuranpito ja tekemisen tarjoaminen auttaa, ei ystävää saa väsyttää myöskään liioilla vaatimuksilla. Ahdistuneisuus johtaa ihmisen uupuneeseen tilaan sekä fyysisesti että henkisesti, jolloin täytyy olla tarkkana, ettei vaadi ystäväänsä aktivoitumaan yli oman jaksamisensa.


7. Pidä huolta itsestäsi
Ahdistuneisuudesta kärsivän läheisen kanssa vietetty aika voi vaikuttaa myös omaan mielenterveyteesi. Jos koet stressaantuneesi, tee jotain itsellesi miellyttävää ja rentouttavaa. Ahdistunut ystäväsi kyllä aistii stressisi, mikä lisää hänen ahdistustaan entisestään.

Lue myös: Naiset kärsivät ahdistuksesta selvästi miehiä useammin - riskiryhmässä alle 35 vuotiaat

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat