Kuva: Fotolia

Sukupuolitaudit ja vakavat sairaudet saa pian selville älytamponin avulla?

08.07.2016 18:15 - Senni Loikala

Yhdysvalloissa kehitellään älytamponia, josta olisi merkittävää hyötyä naisille terveydentilan seuraamisessa.

Fox News uutisoi, että tulevaisuudessa naiset saattavat pystyä tunnistamaan itse sukupuolitaudit, kohdunkaulansyövän, endometrioosin ja ongelmat hedelmöittymisessä hyvissä ajoin uutuustamponin avulla.

Tämä olisi mahdollista amerikkalaisen NextGen Jane -nimeä kantavan start up -yrityksen kehittelemän älytamponin ansiosta. Sen avulla naiset pystyisivät seuraamaan terveydentilaansa itse aiempaa tehokkaammin ja huomaamaan jopa kohdunkaulansyövän varhaisessa vaiheessa.

Nopeuttaa diagnoosia

Keksinnön luoneet Ridhi Tariyal ja Stephen Gire saivat idean älytamponista työskennellessään Harvardin yliopiston laboratoriossa. Tuolloin he tajusivat, että kuukautisverestä voisi pystyä diagnosoimaan useita eri terveysongelmia.

- Me olemme löytäneet keinon, jonka avulla naiset pystyvät saamaan tietoonsa terveysongelmat aikaisemmin kuin vuosittaisten lääkärikäyntien yhteydessä, Tariyal kertoo.

Älytamponia ei vielä ole markkinoilla ja sen kehittelyyn tarvitaan lisää aikaa. Keksintöä on kritisoitu muun muassa sen takia, että todennäköisesti vain varakkailla naisilla olisi varaa hankkia älytamponi.

Lähde: Fox News

Lue myös: Tamponivero suututti naisia - kuvat protestista sisältävät kuukautisverta

Lue myös: Etkö vielä käytä kuukuppia? Säästäisit ulkomaan matkan verran rahaa

Lue myös: 5 tamponifaktaa, joita et välttämättä tiennyt

Kilpailut

Uusimmat