Kuva: Fotolia

Löytyykö omasta lääkekaapistasi? Suositusta särkylääkkeestä löytyi pelottavia sivuvaikutuksia

11.05.2016 16:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan monien särkylääkkeiden sisältämä parasetamoli vaikuttaa tunne-elämään negatiivisesti.

Monien särkylääkkeiden sisältämällä parasetamolilla on ikäviä vaikutuksia tunne-elämään, selviää tuoreesta Ohion osavaltionyliopiston tekemästä tutkimuksesta. Sen mukaan kyseinen, Suomessakin yleinen lääkeaine heikentää väliaikaisesti empatiakykyä. Tutkimuksesta uutisoidaan ScienceDaily-sivustolla.

- Tulokset osoittavat, ettei muiden ihmisten kärsimys näyttäydy yhtä vakavana, kun olet ottanut parasetamolia, tutkija Dominik Mischkowski sanoo.

- Parasetamoli voi vähentää empatiaa samalla, kun se toimii särkylääkkeenä, hän tiivistää.

Tutkimuksen mukaan parasetamoli vähentää ihmisen empatiaa muiden fyysistä ja henkistä kärsimystä kohtaan. Tutkija Baldwin Way antaa esimerkin yhdestä arkisesta tilanteesta, johon parasetamoli saattaa vaikuttaa.

- Empatia on tärkeää. Jos kinastelet puolisosi kanssa ja olet juuri ottanut parasetamolia, tämän tutkimuksen mukaan, on todennäköisempää, ettet ymmärrä mistä kumppanisi loukkaantui.

Tutkimukseen osallistui lähes 200 yhdysvaltalaista opiskelijaa, jotka laitettiin erilaisiin empatiakykyä mittaaviin tilanteisiin. Osa opiskelijoista oli saanut parasetamolia, kun taas osa lumelääkettä.

Parasetamolista on löydetty pelottavia vaikutuksia aiemminkin. Uutisoimme viime vuonna tutkimuksesta, jonka mukaan kyseinen lääkeaine poistaisi väliaikaisesti huiput niin hyvistä kuin huonoistakin tunteista. Pääset juttuun tästä.

Lähde: Science Daily

Kilpailut

Uusimmat