Kuva: SHUTTERSTOCK

Radio Nova palvelee autoilijoita uudella tavalla - 'Liikenne on tärkeä osa radiokanavaamme'

18.11.2023 08:15 - Lauri Kujanpää

Radio Novan kanavapäällikkö Niina Jokiaho kertoo, että on innoissaan uudesta teknikasta.

Radio Nova, ja muut Bauer Median radiokanavat, aloittivat valtion liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin kanssa tarjoamaan tekoälyllä rikastettuja, reaaliaikaisia ja paikkakuntakohtaisia liikennetiedotteita radion kuuntelijoille. Kyseessä on yhteiskunnallisesti merkittävä projekti, jollaista ei ole aiemmin toteutettu Suomessa.

Palvelun tarkoituksena on ennen kaikkea parantaa liikenneturvallisuutta luomalla entistä parempaa ja ennaltaehkäisevää liikennetiedotepalvelua radiokanavien kuuntelijoille. 

Radio Novan kanavapäällikkö Niina Jokiaho kertoo, että on innoissaan uudesta tekniikasta. 

- Radio Nova tavoittaa autoilijat ympäri Suomen, sillä se on kaupallisista radioista kuunnelluin. Meille liikenne on tärkeä osa Novan DNA:ta ja kuuntelijamme ovat tottuneet hakemaan meiltä tietoa, silloin kun tien päällä rysähtää, tie on poikki tai huono ajokeli yllättää.

Tekoälyn toteuttamia liikennetiedotteita on kahdenlaisia, joista perusliikennetiedotteet lukee maskuliininen koneääni, A.I.mo. Huonon kelin tiedotteissa äänessä on puolestaan feminiininen koneääni, A.I.no.

- Jatkossa pystymme palvelemaan tien päällä liikkuvia entistä paremmin ja ympäri vuorokauden, Jokiaho sanoo.

Uusi ja mullistava tapa käyttää tekoälyä hyödyksi liikennetiedotteissa on sekä historiallisesti että teknologian kannalta ennenkuulumaton ja yksi esimerkki siitä, minkälaisia hyötyjä jo nykypäivänä tekoälyn avulla voidaan audiomarkkinassa saavuttaa. 

- Ensimmäisenä tekoälyavusteiset liikennetiedotteet alkavat kuulumaan Novalla öisin ja aikaan, jolloin juontaja ei ole välittämässä tietoa – parannuksen kuulevat siis ainakin yöajossa valvovat ammattiautoilijat, Jokiaho päättää. 

Voice.fi ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa. 

Lue myös: Väärin kuullut laulunsanat saavat Radio Novan aamujuontajat hämmentymään - "Toi on paha"

Lue myös: Kimmo Vehviläinen kertoo värisokeudestaan - "En voi ymmärtää ruskaa"

Kilpailut

Uusimmat