Kuva: Fotolia

Yksinäisyyden tunne on erittäin yleistä - vinkit ystäväpiirisi laajentamiseen

10.03.2017 22:15 - Erica Alaluusua

Itsensä esitteleminen esimerkiksi uusille naapureille, erilaiset verkkoyhteisöt ja lemmikit voivat olla avuksi, mikäli kaipaat uusia ihmisiä elämääsi.

Tutkimusten mukaan yksinäisyydellä on suora yhteys elämänlaatuun, ja yksinäisyys on myös Suomessa lisääntynyt kulovalkean tavoin. Yhden hengen talouksissa ja yksinhuoltajaperheissä yksinäisyys on runsainta, mutta siitä kärsivät useat ikäluokasta ja elämäntilanteesta riippumatta. Syitä yksinäisyyteen on yhtä monta kuin yksinäistäkin.

Monissa tapauksissa sosiaalinen media tuo lisäpainetta elää täydellistä elämää ja saada ystäviä, mikä korostaa yksinäisyyden tunnetta entisestään. Kenenkään ei tulisi jäädä yksin, mutta kuinka päihittää yksinäisyys? 

Mitään simppeliä ohjenuoraa tähän ei ole, mutta apua on kuitenkin saatavilla. Kokosimme alle vinkkejä, joista voi olla hyötyä yksinäisyyden torjunnan avuksi.

Verkkoyhteisöt

Internetin aikakaudella samanhenkistä seuraa voi löytää näppärästi eri verkkosivuilta ja yhteisöistä. Kannattavaa voikin olla etsiä itseään kiinnostavia keskusteluforumeita, joissa pääsee juttelemaan myös omista mielenkiinnon kohteistaan. Facebookista löytyy myös ryhmiä, joiden kautta voi löytää ystäviä. Esimerkiksi suomalainen Uusia Ystäviä -ryhmä on auttanut lukuisia ihmisiä verkostoitumaan. Sen sivuille pääset tästä.

Kysy rohkeasti ihmisiä ulos

Jos kutsua ei muilta kuulu, ota ohjat omiin käsiisi. Tämä voi kuulostaa pelottavalta, mutta jos pyydät esimerkiksi useamman muun kerralla samaan paikkaan, keskustelupaineet eivät ole yksin harteillasi. Kutsu muutama kiinnostavalta vaikuttava henkilö esimerkiksi kahville, oletettavasti jonkun kanssa synkkaa ja voitte tavata myös kahden.

Esittele itsesi

Kun muutat, vaihdat työpaikkaa tai aloitat koulun, tervehdi ja esittäydy. Tämän voi johtaa tulevaisuudessa pidempiinkin keskusteluihin ja sen kautta ystävyyteen.  

Tee lista kiinnostuksen kohteistasi

Listaa asiat, jotka sinua kiinnostavat ja ota selvää, onko aihealueeseen liittyen olemassa kerhoja tai harrastusryhmiä, joihin voisit liittyä mukaan. 

Mene vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoisuudesta on muutakin etua kuin yksinäisyyden päihittäminen. Se vähentää stressiä, lisää onnellisuutta ja tarkoituksellisuuden tuntua.

Puhu

Jos olet jo pitkän aikaa kärsinyt yksinäisyydestä, ota se puheeksi niiden kanssa, jotka ovat tai ovat olleet kanssasi läheisiä. Kerro suoraan, millaisia tunteita käyt läpi, ja että kaipaisit enemmän tukea elämääsi. Pelkästään keskustelu yksinäisyydestä voi helpottaa oloa.

Lemmikki

Lemmikki ei ole pelkästään jo itse ystävä, vaan se on myös loistava apu ihmisten tapaamiseen. Koiraihmistä moni on huomannut, että lemmikkinsä kautta voi tavata runsaasti uusia ihmisiä. Koirapuistossa tuntemattomien kanssa on helppo jutella omasta karvaturristaan, ja jakaa pieni pala omaa arkeaan. Säännölliset kohtaamiset tuovat rutiinia elämään ja ulkoilu kohentaa muutenkin mielialaa. 

Tapahtumat

Osallistu erilaisiin tapahtumiin, vaikka joutuisit menemään niihin yksin. Todennäköisyys, että paikalla on muitakin yksin osallistuvia, on valtaisa, jolloin voimansa on helppo yhdistää. Kun huomaat jonkun olevan yksin, mene rohkeasti juttusille ja ehdota, että nauttisitte tapahtumasta yhdessä. Mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen parantaa rohkeuttasi jutella uusille ihmisille jatkossakin. 

Mikäli kaipaat kuitenkin lisätukea, on sitäkin tarjolla. Esimerkiksi Helsinkimissio, Punainen risti ja Mannerheimin lastensuojeluliitto tarjoavat apua.

Lue myös: Älä häpeä yksinäisyyttä - löydä keinot tilanteen muuttamiseksi

Lue myös: Yksin oleminen voi olla parasta mitä sinulle on tapahtunut

Kilpailut

Uusimmat