Kuva: Fotolia

"Lapsestani ei saa tulla koulukiusaajaa" - perheenäidin liikuttava teksti kannattaa lukea

18.08.2016 19:15 - Senni Loikala

Eräs äiti opetti lapselleen mieleenpainuvalla tavalla, ettei ilkeitä sanoja voi koskaan ottaa takaisin.

Perheenäiti Amy Beth Gardner toivoi, ettei hänen tyttärensä alkaisi kiusata ketään yläasteella. Sen vuoksi hän tahtoi opettaa lapselleen, että elämässä kannattaa pyrkiä hyvyyteen. Lue alta vapaasti suomennettu, Gardnerin tekemä Facebook-kirjoitus, jossa hän kertoo, miten otti asian puheeksi tyttärensä kanssa. 

Tee sanoilla hyvää, älä pahaa

Tyttäreni aloittaa yläasteen huomenna. Me olemme valmistautuneet siihen koristelemalla hänen säilytyslokeronsa, hankkimalla uusia vaatteita kouluun – olemme jopa yllättäneet hänet uudella repulla.

Mutta tänään juuri ennen nukkumaanmenoa, valmistauduimme yläasteen aloittamiseen toisella, vielä paljon tärkeämmällä tavalla. Annoin tyttärelleni hammastahnatuubin ja pyysin häntä puristamaan sen tyhjäksi lautasen päälle.

Kun tyttäreni oli valmis tehtävässään, pyysin häntä rauhallisesti pistämään kaiken hammastahnan takaisin tuubiin. ”Mutta enhän minä pysty siihen” ja ”Ei sitä saa yhtä nätisti takaisin”, olivat lauseita, joita hän huusi. Odotin hiljaa, että hän lopetti puheensa ja sitten sanoin hänelle näin:

”Tulet muistamaan tämän hammastahnalla päällystetyn lautasen koko loppuelämäsi ajan. Sinä pystyt sanoillasi synnyttämään joko elämää tai kuolemaa.

Nyt, kun olet aloittamassa yläasteen, tulet huomaamaan, miten paljon sanoillasi on painoarvoa. Sinulla on mahdollisuus käyttää sanojasi loukataksesi, halventaaksesi, herjataksesi ja satuttaaksesi muita. Sinulla on myös mahdollisuus käyttää sanojasi parantaaksesi, kannustaaksesi, inspiroidaksesi ja rakastaaksesi muita.

Tulet silti välillä valitsemaan sanasi väärin; itse pystyn muistamaan kolme tapausta tältä viikolta, jolloin olen valinnut sanani huolimattomasti ja saanut aikaan harmia.

Aivan, kuten tämä hammastahna lautasella – aina, kun sanat tulevat suustasi, et voi ottaa niitä takaisin. Valitse sanasi huolella, lapseni. Kun muut valitsevat sanansa väärin, pidä huoli omistasi.

Tee jokaisena aamuna päätös, että tulet puheillasi kannattamaan hyviä asioita. Päätä tänä iltana, että tulet olemaan kannustava ihminen yläasteella. Anna ihmisten tuntea sinun ystävällisyydestäsi ja myötätunnostasi. Käytä elämäsi vaaliaksesi hyvää maailmassa, sillä sitä todella tarvitaan. Et tule ikinä katumaan, jos valitset hyvyyden.

Lue myös: Tyttö teki kutsukortin siskonsa kiusaajille - kuva leviää netissä

Lue myös: Pienen koululaisen video liikuttaa ympäri maailmaa: kertoo itkien, miltä kiusaaminen tuntuu

Lue myös: Kiusaamisen seuraukset vetävät sanattomaksi - toimi, jotta lapset säästyvät niiltä

Kilpailut

Uusimmat