Kuva: Fotolia

Avioerojuristit paljastavat: Todennäköisimmät syyt lähteä eri teille

16.06.2016 22:15 - Emmi Moilanen

Kihlajaisiin ja häihin kulutetun rahasumman perusteella voidaan päätellä asioita avioliiton kestävyydestä. Asiantuntijoiden mukaan yllättäviä seikkoja on myös lisää.

Naimisiin mentäessä harvoin ajatellaan, että suhde tulisi päättymään eroon. Jotkut avioliitot kuitenkin ajautuvat siihen, että osapuolet päättävät lähteä eri teille. Glamour haastatteli avioerojuristeja, eroamisen asiantuntijoita, ja selvitti yleisimmät syyt, jotka voivat johtaa lopulta avioeroon.

Kihlajaisten ja häiden hinta

Atlantalaisen Emory yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka maksoivat vähintään 17 000 euroa kihlasormuksestaan, ajautuvat yli kolme kertaa todennäköisemmin avioeroon kuin ne, jotka kuluttivat alle 8 900 euroa. Avioerojuristi Michelle Crosby on huomannut saman ilmiön myös omien asiakkaidensa kohdalla.

- Ne morsiamet, jotka sokeasti keskittyivät enemmän sormukseen, mekkoon ja juhliin sen sijaan, että olisivat kehittäneet parisuhdettaan, todennäköisemmin eroavat ja päätyvät myymään sormuksensa, hän kertoo.

Suhteen kesto

Uskomus siitä, että elämä kulkee seitsemän vuoden sykleissä, ei ole täysin perätön. On tutkittu, että parit eroavat todennäköisimmin seitsemännen avioliittovuoden tienoilla.

- Pariskunnat eivät koe enää jännitystä suhteessaan. Kaikki ne ominaispiirteet, jotka olivat alkujaan rakastettavia, muuttuvat ajan kuluessa sietämättömiksi, Crosby sanoo.

Havaintoja avioliiton rakoilemisesta myös neljän vuoden jälkeen on olemassa. Joka tapauksessa, mitä pidempään olette olleet kumppanisi kanssa yhdessä, sitä todennäköisemmin pysytte yhdessä.

Ikäero

On yhä yleisempää, että nainen avioituu nuoremman miehen kanssa. On kuitenkin tutkittu, että nämä avioliitot päättyvät todennäköisemmin eroon. Erään tutkimuksen mukaan naiset, jotka ovat yli kolme vuotta vanhempia kuin aviomiehensä, eroavat 53 prosenttia todennäköisemmin kuin pariskunnat, joissa nainen on enintään kolme vuotta miestään vanhempi. Myös Crosby vahvistaa tämän.

- Olemme todenneet, että jos nainen on merkittävästi aviomiestään vanhempi, he todennäköisemmin eroavat.

Avioerojuristi James J. Sexton puolestaan kertoo, että ikäero voi vaikuttaa suhteeseen kuin suhteeseen.

- Kun suuren ikäeron omaavat pariskunnat avioituvat, heidän tulisi ajatella enemmän, kuinka ikäero vaikuttaa kymmenen tai 20:n vuoden kuluttua ja murehtia vähemmän sitä, miltä eroavaisuus näyttää seurusteluaikoina, hän toteaa.

Ylenkatsominen

Eräs tutkimus analysoi pariskuntien keskenään käymiä keskusteluja ja siitä selvisi, että heidän näyttäessään merkkejä halveksunnasta, kuten silmien pyörittelystä, oli todennäköisempää, että he päätyvät eroamaan. Crosby suositteleekin ”viisi yhtä vastaan” -suhdelukua.

- Jokaista negatiivista keskustelua pitäisi kompensoida viidellä positiivisella teolla, hän kertoo.

Tulotasonne

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että raha aiheuttaa stressiä ja yhteentörmäyksiä parisuhteessa. Sextonin mukaan erilaiset varallisuus- tai sosioekonomiset taustat pariskunnan välillä voivat kuormittaa avioliittoa.

- On toistuva trendi avioerojen kohdalla, että toinen osapuoli on kasvatettu varakkaassa taloudessa, jossa on pystytty nauttimaan ”paremmista asioista” ja toinen on kasvanut vaatimattomammissa olosuhteissa.

Jos joku näistä kohdista pätee sinun ja kumppanisi avioliittoon, ei ole kuitenkaan syytä huolestua ja liikaa kyseenalaistaa parisuhteenne toimivuutta. On hyvä tiedostaa asiat, jotka voivat aiheuttaa kitkaa välillänne. Ongelmat tiedostamalla, on myös niiden ratkaiseminen helpompaa.

Lähde: Glamour

Lue myös: Asiat, jotka ovat tuttuja avioerolapsille

Kilpailut

Uusimmat