Kuva: AOP

Kirkkoherra Kari Kanala neuvoo: 6 asiaa, joita jokaisen pariskunnan tulisi pohtia

07.06.2016 21:45 - Pauliina Jokinen

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala kehottaa pariskunta miettimään avioitumisen syitä.

Kesän kuumin hääsesonki on käynnistymässä ja moni pariskunta viettää viimeisiä kiireisiä viikkoja ennen h-hetkeä. Vaikka suurin osa pariskunnista avioituukin kesällä, on myös kevät- ja syyskuukausien suosio noussut viime vuosina, arvioi Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala.

- Erityisesti touko- ja syyskuu ovat suosittuja kuukausia, Kanala kertoo muutoksesta.

Kanala on uransa aikana päässyt todistamaan paljon erilaisia häitä. Mieleen painuneimpia kokemuksia ovat olleet muun muassa Ensitreffit alttarilla – ohjelman häät sekä festivaaleilla järjestetyt häät, jossa pariskunta vihittiin 102 metrin korkeudessa nosturin nokassa.

Olipa kyseessä minkälaiset häät tahansa, liittyy avioitumiseen aina tahto viettää loppuelämä toisen kanssa. Kanala toivookin pariskuntien todella miettivän tahdon-sanan merkitystä ennen avioitumista.

- Tahdon-sanaan kiteytyy kaikki. Se ei ole yrittämistä, uskomista tai pystymistä, Kanala muistuttaa.

Ennen avioitumista Kanala keskustelee pariskuntien kanssa siitä, mitä avioliitto merkitsee, miten liitto vaikuttaa suhteeseen ja muuttaako jotain.

- Rakkaus on matematiikkaa: 1+1=1, mutta myös kaksi. Molemmilla säilyy oma tahto ja mukana on aina kaksi ihmistä, Kanala muotoilee.

"Kukaan ei mene naimisiin erotakseen"

Toisinaan papin puheille saapuu pariskuntia, joiden kanssa täytyy keskustella avioliiton syistä ja merkitysestä tarkemmin. Kanala haluaa, että kaikki osapuolet ymmärtävät, mihin ovat lähdössä mukaan.

- Laitan pareja välillä kovillekin keskustelussa. Haluan, että he tietävät, ettei rakkaus ei ole vain tunne, eikä naimisiin pitäisi mennä suin päin, vaan rinnalla pitää olla sellainen ihminen, jonka kanssa haluaa elää loppuelämänsä – kukaan ei mene naimisiin erotakseen, Kanala muistuttaa.

Kanalta tiedusteleekin aina pareilta, miksi he haluavat naimisiin ja miksi rinnalle on valikoitunut juuri kyseinen kumppani.

- Naimisiin ei koskaan pitäisi mennä vain siksi, että menee naimisiin, vaan siksi, että haluaa olla juuri tämän ihmisen kanssa. Lisäksi haluan varmistaa, että pari on valmis tekemään duunia arjessa, Kanala kuvailee.

Kanala ei ole koskaan joutunut tilanteeseen, jossa pariskunta olisi perunut häänsä viime hetkellä tai vasta alttarilla.

- Sellaisistakin tilanteista kyllä kuulee. Silloinkin haluan ajatella, että pariskunta on varmasti oppinut yhteisestä ajastaan jotakin, eikä se ole hukkaan heitettyä, Kanala kuvailee.

Kumppanin parhaat puolet?

Usein liittoa on kuitenkin pohdittu pitkään ja avioituminen on sinetti suhteelle. Tällöin myös kumppanin hyvät ja huonot puolet ovat tulleet tutuksi ja naimisiin mennessä hyväksytään ”koko paketti”.

- Parasta on, kun puolisot kertovat toisen tuovan itsestään parhaat puolet esille, Kanala iloitsee.

Pariskunnat, miettikää yhdessä vielä näitä:

- Miksi haluatte mennä naimisiin?

- Minkä takia rinnalle on valikoitunut juuri kyseinen kumppani?

- Mitä olette valmiita tekemään suhteenne eteen?

- Mikä on parasta puolisossa?

- Osaatteko riidellä?

- Opetelkaa kiittämään ja pyytämään anteeksi aina, kun sille on aihetta.

Kilpailut

Uusimmat