Kuva: Fotolia

Muista tämä kirjoitus ensi kerralla, kun puhut lapsettoman naisen kanssa

10.05.2016 13:15 - Senni Loikala

Vuonna 2016 ei voida olettaa, että naisen suurin tavoite olisi jatkaa sukua. Tätä mieltä on Anjali Saleen, jonka blogikirjoitus leviää netissä.

Anjali Sareen on Huffington Postin bloggaaja, jonka perjantaina julkaisemasta kirjoituksesta on tullut nettihitti. Lehti jakoi tekstin tiistaina Facebook-sivullaan, ja päivitys keräsi tuhansia tykkäyksiä ja satoja jakoja vain muutamassa tunnissa.

Kirjoituksessa Sareen ihmettelee, miksi hänen päätöksensä sterilisoida itsensä on suuri ongelma muille ihmisille. Hän kävi kuusi viikkoa sitten toimenpiteessä, jossa hänen munanjohtimensa katkaistiin eikä hän enää voi tulla raskaaksi.

Olin kaikista yllättynein läheisten ystävieni ja perheeni reaktioista. He olivat tienneet pitkään, etten tahdo äidiksi. Vaikka läheiseni olivat tukeneet päätöstäni, sen muuttuminen pysyväksi lääketieteen keinoin näytti aiheuttavan paljon huolta ja hermostuneisuutta, jopa siinä määrin, mitä en ole koskaan kokenut.

Aloin pohtimaan, että miksi on helppoa kunnioittaa naisen valintaa lapsettomuudesta niin pitkään, kunhan hän ei tue päätöstään fyysisillä ratkaisuilla?

Pitkään kypsytetty päätös

Saleen teki päätöksen sterilisoinnista jo vuosia sitten. Hän ei tahdo, että kaikki elämässä muuttuu lapsensaannin vuoksi. Sen vuoksi Saleen ei koe äitiyden sopivan omalle kohdalleen.

Toisesta ihmiselämästä vastuussa oleminen, kaikki taloudelliset kulut ja fyysinen uupumus, mitä äitiys tuo mukanaan on konsepti, joka on aina vain etonut minua.

Aiemmin lääkärit kieltäytyivät suorittamasta toimenpidettä, vedoten Saleenin nuoreen ikään ja mahdollisiin mielenmuutoksiin tulevaisuudessa. Vastaavanlaisia olettamuksia Saleen oli kuullut koko aikuisikänsä.

”Muutama yleisiä lauseita olivat ”olet itsekäs, koska et tahdo lapsia”, ”entä jos tapaat miehen, joka haluaa jälkikasvua”, ”et tiedä vielä, mitä oikeasti tahdot” ja henkilökohtainen suosikkini: ”elämästäsi puuttuu aina jotakin ilman lapsia."

Nuorempana Saleen yritti vakuutella ihmisiä, että hän tiesi päätöksensä olevan oikea. Myöhemmin hän ymmärsi, että ihmiset kyseenalaistivat asian, joka ei edes kuulunut heille mitenkään. Epäilijöitä ja ihmettelijöitä tuli vastaan monista ikäluokista, niin naisista kuin miehistä, ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.

Äidiksi tulemisen "pakko" poistettava

Saleen viittaa amerikkalaisen kirjailijan Meghann Foyen hiljattain kohun aiheuttaneeseen kirjoitukseen, jonka mukaan lapsettomilla naisilla tulisi olla oikeus ”äitiyslomaan”. Pääset lukemaan Foyen näkemyksestä lisää täältä.

En ottanut huomattavasti vapaata töistä operaationi takia, mutta arvostin valtavasti kolmea nopeasti mennyttä vapaapäivää, jotka minulla oli munanjohtimieni katkaisemisen ja toipumisen vuoksi. Se, mitä arvostin vähemmän, oli että useat ihmiset kyseenalaistivat minut heti, kysyen, että mitä tulen tekemään, jos muutan (aivan kuin niin tapahtuisi) mieleni.

Elämmekö vieläkin niin patriarkaalisessa maailmassa, että ajattelemme naisen suurimmaksi saavutukseksi tulla äidiksi? Tai että naisen suurin tavoite elämässä pitäisi olla äitinä oleminen?

Saleenin kirjoituksen sanoma tiivistyy seuraavaan virkkeeseen: ”Elämme vuotta 2016, ja ajatus siitä, että jokainen nainen on tarkoitettu äidiksi tai että jokainen nainen tahtoisi lapsia, ei pidä enää paikkansa ja suoraan sanottuna ajatus on tylsä.

Näin ollen, kun tapaamme seuraavalla kerralla lapsettoman naisen, ei hänen valintaansa kannata kyseenalaistaa - onhan asia todella henkilökohtainen.

Lähde: Anjali Saleenin blogikirjoitus, Huffington Women

Lue myös: 7 tapaa, jotka voivat auttaa tulemaan raskaaksi nopeammin

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat