Kuva: Sarah Louise Bennett / EBU

Raadit veivät Suomelta euroviisuvoiton, nyt Käärijä kommentoi yleisön raivostuttanutta seikkaa: "Harmittaa totta kai"

14.05.2023 04:31 - Iiro Myllymäki

Käärijä tuli toiseksi Euroviisuissa, vaikka sai eniten yleisöääniä. Käärijä myöntää olevansa huono häviäjä, mutta hän on joka tapauksessa kiitollinen kokemuksesta.

Voit kuunnella Käärijän koko haastattelun alta.

Ruotsin Loreen on voittanut Liverpoolissa järjestetyn Eurovision laulukilpailun, ja Suomen Käärijä sijoittui toiseksi. Loreen sai Tattoo-kappaleellaan yhteensä 583 pistettä, kun taas Suomen kokonaispotti oli 526 pistettä. Suomi voitti yleisöäänestyksen yli sadan pisteen erolla Ruotsiin, mutta raatiäänissä Loreen puolestaan oli ylivoimainen.

Käärijä, oikealta nimeltäänm Jere Pöyhönen, saapui suomalaismedian haastatteluun Liverpoolissa tulosten julkistamisen jälkeen. Miehen olemuksesta huomaa hämmennyksen ja monien tunteiden ristikkäisen pyörimisen sisällä. Toisaalta hän on pettynyt mutta toisaalta kiitollinen ainutlaatuisesta kokemuksesta.

Pettynyt Käärijä oli myös oma leikkisä itsensä toimittajien edessä finaalin jälkeen. (kuva: Iiro Myllymäki)

- Rehellisesti sanottuna vähän harmittaa, koska lähdin hakemaan voittoa. Totta kai täytyy olla ylpeä tähän suoritukseen. Tämä on aika makea suoritus suomenkielisellä biisillä. On vähän surullinen fiilis, mutta elämä jatkuu. Ei tämä ole niin vakavaa, Käärijä sanoo.

Käärijä sanoo, että viisuillan tapahtumissa on vielä paljon sisäistettävää. Häviö kirvelee mieltä. Hän sanoi alusta asti häpeilemättä, että lähtee voittamaan Euroviisut.

- Olen tosi huono häviäjä, myönnän sen. Ehkä huomenna ymmärrän tämän kaiken paremmin.

Ei kritisoi raateja

Sosiaalisessa mediassa on suunnattu paljon kritiikkiä Euroviisujen pistesysteemille, jossa eri maiden raadeilla on 50 prosentin painoarvo. Monet ovat pitäneet epäreiluna, että yleisön suurin suosikki ei vienyt voittopystiä, ja somessa on oltu jopa raivoissaan tästä. Loreenin voittopäivityksissä monet kommentit toitottavat sitä, että Suomi oli oikea voittaja.

Käärijä ei kuitenkaan halua alkaa suomimaan raateja.

- Säännöt ovat säännöt. Mennään niillä, mitä on. Ei auta mussuttaa tai soittaa suuta. Harmittaa totta kai, mutta tämä on pelin henki.

Voittajalle Käärijä lähettää lämpimiä terveisiä. Loreen oli koko ajan suurin ennakkosuosikki voittajaksi.

- Onneksi olkoon, Loreen. Kaikkea hyvää hänelle. Hän on ihan mahtava persoona, ja rakastan Loreenia, Käärijä sanoo.

Loreen voitti Euroviisut jo toistamiseen. (kuva: Sarah Louise Bennett / EBU)

Pettymyksestä huolimatta Käärijä juhlisti lopputulosta hyvässä hengessä yhdessä tiiminsä kanssa. Meno yltyi vauhdikkaaksikin backstagella.

- Siellä kaatui samppanjaa päälle ja halusin kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mukana tässä hommassa.

Miehen suunnitelmissa oli mennä näkemään seuraavaksi perhettään ja viettää loppuilta heidän ja ystäviensä kanssa. Häntä kannustaneille suomalaisille hän haluaa sanoa olevansa todella kiitollinen saamastaan tuesta. Käärijä-huuma on ollut valtavaa Suomessa ja muuallakin, ja tämä on ymmärrettävästi hämmentänyt kaiken pyörityksen keskellä olevaa artistia.

- Olen normaali ukkeli Vantaalta, joka tuli Euroviisuihin. En pidä itseäni sen erikoisempana kuin ketään muutakaan.

"Ymmärrän, jos suomalaiset eivät ole ylpeitä"

Käärijästä on puhuttu jo todellisena viisulegendana. Yleisöäänipottikin kertoo, että hän on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen viisukansaan omalla persoonallaan. Käärijä ei kuitenkaan itse tiedä, voiko häntä nimittää viisulegendaksi.

- En voittanut. Totta kai hyvältä tuntuu [jos nimitetään viisulegendaksi], mutta tittelit ovat vain titteleitä. Minulle merkkaa eniten, että olen saanut täältä tosi hyviä ystäviä ja kokemusta artistiuraa varten.

(kuva: AOP)

Jos hän joutuisi kuvailemaan illan kokemusta yhdellä sanalla, se olisi ”sairas”. Hän sanoo antaneensa kaikkensa, ja se myös paistaa hänen olemuksestaan.

- Olen antanut kaiken, mikä sydämestäni lähtee. Olen halunnut, että Suomen kansa on ylpeä minusta ja toivon, että he ovat. Ymmärrän myös, jos he eivät ole, koska en voittanut.

Kotiin päästyään hän haluaa mennä sängylle pötköttelemään rakkaisiin formulalakanoihin. Lepoa ei ole tiedossa kuitenkaan pitkään, sillä jo ensi lauantaina hänellä on tiedossa keikka Helsingin Jäähallissa. Ensi viikolle jää kuitenkin myös aikaa sisäistää matkaa, joka toi suomalaisille täysin poikkeuksellisen euroviisukevään.

Käärijän koko haastattelun voi kuunnella artikkelin alusta.

Lue myös: Käärijän lauluvalmentaja Aija Puurtinen nostaa viisuesityksestä esiin yhden haasteen yli muiden - olisi vaikeaa kokeneellekin laulajalle

Lue myös: Käärijä on saanut toisesta viisuedustajasta sydänystävän - "bromance" on saanut fanit villeiksi

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä, Radio City ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat