Kuva: Sarah Louise Bennett / EBU

Kommentti: Olin paikan päällä, kun Käärijästä tuli lopullisesti euroviisulegenda - areenalla tapahtui jotain täysin poikkeuksellista

10.05.2023 16:15 - Iiro Myllymäki

Semifinaalin aikana euroviisuareenalla todistettiin varsinaista Käärijä-hurmosta. Yleisön reaktio Suomen esitykseen kertoo paljon, kirjoittaa Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki.

Elämme suomalaisittain erittäin poikkeuksellista euroviisukevättä. Suomi ei ole koskaan lähtenyt Euroviisuihin näin kovasta ennakkosuosikkiasemasta, ei edes Lordin aikaan. Käärijä on luonut valtavan ilmiön, jonka monia ilmenemismuotoja olen päässyt näkemään paikan päällä Englannissa Liverpoolissa. Ennakkosuosikkipuheet eivät ole mitään tyhjää höpötystä tai suomalaisten toiveajattelua, vaan Käärijä on ihan oikeasti valtavan suosittu kansainvälisten viisufanien keskuudessa. Finland on kääntynyt muotoon Winland jo fanien somekommenteissa.

Eilen tiistaina Suomi meni heittämällä finaaliin ensimmäisestä semifinaalista. Olin katsomassa semifinaalin paikan päällä M&S Bank Arenalla, ja kaikesta pystyi aistimaan, että Suomi on yleisön ehdoton suosikki. Jo areenalle jonottaessa ympärillä näkyi monia Suomen lippuja ja käärijämäistä vihreää vaatetusta.

Kun pääsimme istumapaikoillemme, oli hauska bongata yleisöstä neonvihreänä hehkuvia vaatteita – ja niitähän riitti. Kaikki näiden vaatteiden kantajista eivät olleet suomalaisia, ja Liverpoolin kaduillakin on tullut vastaan monia ulkomaalaisia, jotka ovat pukeutuneet Käärijä-fanipaitoihin ja miehen esiintymisasuista innoituksensa saaneisiin boleroviritelmiin. Käärijä puvustustiimeineen on luonut niin ikonisen lookin, että fanit haluavat tehdä siitä omia versioitaan, ja Käärijä-look tulee olemaan varmasti hitti kaikissa tulevissa euroviisuteemabileissä. Jos halutaan tehdä Suomi-Ruotsi-vertailuja (ja miksipä emme haluaisi), eipä areenalla kukaan ollut Loreeniksi pukeutunut.

Ruotsi on näiden Euroviisujen suurin ennakkosuosikki, siitä ei pääse mihinkään. Jo kertaalleen viisut voittanut Loreen on äärimmäisen paha vastus, mutta ainakin ensimmäisessä semifinaalissa yleisön suosiossa hän hävisi selvästi Vantaan pojalle. Kun Loreen kärrättiin lavalle kuutionsa päällä, yleisö kyllä hurrasi. Hurrauksessa oli kuitenkin aika kohtelias maku – olemme saaneet viisukuninkaallisen keskuuteemme, joten osoitetaan suosiota ja arvostusta. Aplodit olivat vakuuttavat myös esityksen jälkeen. Suosionosoitukset eivät kuitenkaan olleet mitään Käärijään verrattuna.

(kuva: Sarah Louise Bennett / EBU)

Käärijä oli illan ainoa esiintyjä, joka sai monet istumakatsomoiden yleisöstä seisomaan esityksensä aikana ja jonka vedon aikana yleisö taputti koko ajan mukana. Cha Cha Cha on bilebiisi vailla vertaa, ja se heräsi vielä aivan eri tavalla eloon suuren yleisön läsnä ollessa. ”Cha cha cha” -huudot raikuivat areenalla, liput liehuivat, yleisö riehaantui. Käärijällä on harvinainen taito ottaa yleisö haltuun, ja tämä onnistuu niin pienillä klubikeikoilla kuin maailman suurimmassa musiikkiviihdeshow’ssa. Suomalaiset ystäväni liikuttuivat jopa kyyneliin esityksen lopussa. Ei tällaista suomalaiset viisuseuraajat pääse liian usein kokemaan, ja siksi tämä kaikki tuntuukin niin hyvältä.

Kun viimeiset pyrot oli päästetty ilmoille ja yleisö mylvi, yksi asia oli selvää: olemme juuri todistaneet uuden euroviisulegendan syntymistä. Käärijä on kuin Helsingin viisuissa 2007 kakkoseksi sijoittunut Verka Serduchka, jonka hullunkurinen esiintyminen tekee lähtemättömän vaikutuksen viisufaneihin ja joka kiteyttää Euroviisujen hauskimmat puolet. Ei ihmekään, että Käärijä on maininnut Verkan Dancing Lasha Tumbain omaksi lempiviisubiisikseen.

Loreen esiintymässä ensimmäisessä semifinaalissa (kuva: Sarah Louise Bennett / EBU)

Loreenilla ja Käärijällä eri vahvuudet

Loreen on toisenlainen viisulegenda. Hän vastaa yhdestä viisuhistorian eittämättä hienoimmista esityksistä, sillä vuoden 2012 voittaja Euphoria on ylittämätön kokonaisteos, jossa ensiluokkainen jytäpoppi kohtasi taiteellisesti tinkimättömän lavashow’n. Loreenia kutsutaan euroviisukuningattareksi, ja hänen olemuksensa on taiteellinen, hengellinen ja hieman vakava. Häntä on helppo ihastella hänen saavutustensa vuoksi, mutta Käärijää on helppo ihastella miehen vilpittömyyden ja aseistariisuvan sekopäisyyden vuoksi. Jos Käärijä on saanut ihmiset ympäri Eurooppaa ompelukoneiden ääreen luomaan kannustusasuja, hän saa aivan varmasti ihmiset myös äänestämään Suomea lauantain finaalissa sankoin joukoin. Voiton ratkaisevat puhelinäänet ja raatiäänet yhtä suurella painoarvolla. Nähtäväksi jää, arvostavatko raadit Suomen erikoista esitystä tarpeeksi ja riittääkö Käärijän laulusuoritus heille. Uskon, että voittoon on mahdollisuudet, mutta Ruotsia on erittäin vaikea päihittää.

Semifinaalin loputtua ja kameroiden sammuttua pääsin ystävineni norjalaisen viisupodcastin haastatteluun, ja takanamme istunut irlantilaiskolmikko antoi tukensa ja lupasi äänestää Käärijää. Kun olen Liverpoolissa kertonut olevani Suomesta, kaikki ovat olleet innoissaan kertomassa miten paljon he pitävät Käärijästä ja intoilevat hänen voittomahdollisuudestaan.

Tiistaina viisuareenalla todistin sellaista Suomi-hurmosta, jota en ole koskaan ennen Euroviisuissa nähnyt. Nyt otetaan tästä poikkeustilanteesta kaikki irti ja nautitaan. Niinku cha cha cha.

Lue myös: Euroviisufinaaliin päässyt Käärijä sai toimittajat räjähtämään nauruun kommentillaan - nyt tavoitteena on tuoda "poika kotiin"

Lue myös: Käärijä sai vielä viime hetken huolen aikaan viisufaneissa, rauhoittelee nyt lauluraitakohua: "Kuulostaa, miltä pitääkin"

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat