Kuva: Bo Stranden

Michael Monroe ja Andy McCoy eivät nähneet yli 10 vuoteen - sitten oli aika astua Hanoi Rocksin maailmaan

17.03.2023 18:15 - Lauri Kujanpää

Hanoi Rocksin toinen albumi Oriental Beat on nyt julkaistu uutena versiona. Michel Monroe kertoo Voice.fi:n haastattelussa levystä, muistoista ja työskentelystä Andy McCoyn kanssa.

Voit kuunnella koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Vuonna 1982 Hanoi Rocks julkaisi Oriental Beat -albumin, jonka soundimaailmaan yhtyeen jäsenet eivät olleet tyytyväisiä.

Nyt hieman yli 40 vuotta myöhemmin albumi on uudelleenmiksattu ja se julkaistiin tänään perjantaina 17. maaliskuuta.

- Albumia on haluttu miksata uudelleen alusta alkaen. Äänitys meni hyvin ja raakamiksaukset olivat ok. Lähdimme sitten kiertueelle ja managerimme Seppo Vesterinen tuli esittelemään lopullista levyä. Mietimme heti, että kuulostaa kauhean ontolta, Michael Monroe kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

- Pahimmalla mahdollisella tavalla soundit oli ryssitty. Lopulta vuosia myöhemmin Guns N' Rosesin levy-yhtiö halusi julkaista katalogimme Jenkeissä ja tajusimme, että nyt on hyvä aika tehdä uusi miksaus. Meille ilmoitettiin, että moniraitanauhat oli lähetetty Saksaan ja ne olivat hävinneet.

Hanoi Rocksin jäsenet luulivat vuosia, että nauhat ovat lopullisesti kadonneet. Asia muuttui muutama vuosi sitten.

- Yksi ystävä oli käynyt levy-yhtiön varastossa ja huomannut siellä, että joissain nauhoissa lukee Hanoi Rocks. Saimme vihjeen asiasta ja soitin levy-yhtiöpomo Kimmo Valtaselle, että ne pitää tarkastaa. Ja nehän oli Oriental Beat -nauhat!

Monroe ilmoitti asiasta heti Hanoi Rocks - ja Michael Monroe -basistille Sami Yaffalle. Työt uuden miksauksen eteen aloitettiin välittömästi.

- Sami tuli myös minun ja miksaaja Petri Majurin kanssa studioon ja teimme hommia yhdessä. Emme äänittäneet mitään uusiksi, mutta joitain vanhoja lauluraitoja löytyi. Esimerkiksi uuteen Oriental Beat -versioon käytettiin sitten yhtä näistä. 

- Musikaalisesti Hanoi Rocks oli maaginen bändi, mikä välillä unohtui kaiken sen draaman seassa. Andy McCoy ja Nasty Suicide soittavat uskomattomalla tavalla yhdessä ja nyt se kuuluu tällä levyllä hienosti. 

Myös Andy McCoy osallistui lopulta miksaukseen.

- Eihän Andy sallisi sitä, että olisimme ilman häntä tehneet tämän, Monroe hymyilee.  

- Emme olleet nähneet Andyn kanssa 12-13 vuoteen. Soitin Andylle, että mitä jos hän tulisi myös studiolle. Andy saa sanoa kaiken sen, mikä häntä häiritsee. Tapasimme ja Andyllä oli hyviä ajatuksia siihen, mitä voisi kohentaa. Lopulta kaikki olivat tyytyväisiä, hän jatkaa. 

Yli 40 vuotta vanhojen kappaleiden kuunteleminen herätti monia muistoja. 

- Sami kehui, että laulan hyvin. Mulla ja Andylla oli myös tuolloin hyvä boogie. Alkuaikoina asuimme muut kodittomina kadulla ja Andy asui tyttöystävänsä luona ja yhteytemme vähän hävisi. Oriental Beat -albumin aikaan se yhteishenki palasi.

Samaan hengenvetoon Monroe ylistää McCoyta.

- Ainoa kappale, jolle emme tehneet mitään, oli Fallen Star, joka kuullaan myös Peacemaker-sarjassa. Andy sävelsi sen joskus 14-vuotiaana ja vau, mikä biisi se on.

- Andy oli mielettömän lahjakas niin nuorena ja englanninkielentaito oli huimalla tasolla. Tekstit ja mielikuvitus olivat mageita ja kitarointi oli käsittämätöntä. Hitto, että olimme kova bändi. 

Hanoi Rocks ja Monroen 1990-luvun yhtye Demolition 23. esiintyivät Monroen 60-vuotisjuhlakeikalla. Vieläkö Hanoi Rocks tai Demolition 23. voisi palata? Hanoi Rocksin paluuseen Monroe ei ota kantaa.

- Demolition 23. -yhtyeen kanssa voisikin tehdä jotain ja monet sanoivat, että se oli illan paras keikka, Monroe sanoo ja pohtii. 

- Sitä voisi kyllä tehdä lisää. 

Michael Monroen yhtye on tällä hetkellä Suomen-kiertueelta. Voit katsoa keikkapäivämäärät täältä. 

Haastattelussa Monroe puhuu myös Hanoi Rocksin paluukeikasta, joka nähtiin viime syksynä Michael Monroen 60-vuotisjuhlakonsertissa. Artisti myös paljastaa suosikkialbuminsa Hanoi Rocksilta, muistelee suomalaisia keikkapaikkoja ja kertoo nykyisen bändinsä tilanteesta. Voit kuunnella koko haastattelun artikkelin alusta tai suoraan Podplaysta. 

Voice.fi, Radio City, Iskelmä, Radio SuomiRock ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa. 

Lue myös: Michael Monroe tyrmää Andy McCoyn puheet - ei usko, että Hanoi Rocks tekee keikkoja

Lue myös: Tommi Läntinen tuo Vain elämää -ohjelmassa lavalle suomalaisen ikonin - "Rock kuuluu jouluun"

Kilpailut

Uusimmat