Kuva: EBU / Andres Putting

Ruotsin euroviisuedustaja Tussen sukupuoli on nostattanut kyselyitä: "Sillä ei ole minulle väliä"

18.05.2021 14:15 - Iiro Myllymäki

Vasta 19-vuotias Tusse kertoo Voice.fi:n erikoishaastattelussa, että hän rakastaa laittautumista eikä välitä, jos joku hämmentyy hänen tyylistään.

Tänään tiistaina 18. toukokuuta käydään Eurovision laulukilpailun ensimmäinen semifinaali, jossa yksi kilpailijoista on länsinaapurimme Ruotsi. Suomen Blind Channel puolestaan kilpailee vasta toisessa semifinaalissa torstaina.

Ruotsia kilpailussa edustaa 19-vuotias Tousin "Tusse" Chiza, joka on ruotsalaisille tuttu Idol-laulukilpailun finalistina vuodelta 2019. Nuori mies voitti viisuedustuspaikan perinteisessä Melodifestivalen-kilpailussa, ja hän puolustaa Ruotsin hyvää viisumenestystä Voices-kappaleella. Ruotsi ei lukeudu tänä vuonna kilpailun suurimpiin ennakkosuosikkeihin, mutta Tussen uskotaan menevän heittämällä finaaliin.

Tusse kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että hän tuntee painetta Ruotsin aiemman euroviisumenestyksen takia. Hän kuitenkin pyrkii kääntämään huomionsa tästä paineesta oman kappaleensa vahvaan sanomaan.

- Kappaleessa on kyse yhteisöllisyydestä ja siitä, että jokaisen ääni ansaitsee tulla kuulluksi. Sen sanoma on, että kaikki saavat olla omia itsejään, Tusse kertoo videopuhelun välityksellä.

Tusse on inspiroinut ihmisiä kappaleensa lisäksi myös taustatarinallaan. Tusse muutti Kongon tasavallasta Ruotsiin kiintiöpakolaisena viisivuotiaana ilman vanhempiaan. Tusse on kertonut pitävänsä yhteyttä isänsä kanssa ja hän saa isältään kannustusta Euroviisuissa. Tussen biologinen äiti menehtyi vuonna 2016.

Herättää huomiota tyylillään

Rankat kokemukset eivät ole lannistaneet Tussea, ja nuoren miehen elämäniloinen asenne on herättänyt paljon huomiota Rotterdamin euroviisukarkeloissa. Tusse on saanut paljon kiitosta myös tyylistään. Miehen esiintymisasu on punainen puku, jonka mies kertoo olevan H&M:n puvusta muokattu versio. Tusse nähtiin myös Euroviisujen avajaisseremoniassa H&M-merkin puvussa, ja hän naureskelikin seremonian haastattelussa tyylinsä olevan hyvin ruotsalainen.

Tussen tyyliin kuuluu myös paljon koruja ja näyttävästi lakatut kynnet. Tussen ulkomuoto on herättänyt joissain hämmennystä, ja nettikommenteissa on kyselty, onko kyseessä mies vai nainen. Tusse ilmoittaa Instagram-tilillään käyttävänsä maskuliinimuotoisia pronomineja he/him. Myös Euroviisujen viralliselle YouTube-kanavalle haastattelusisältöä tuottava Nikkie de Jager, eli huippusuosittu tubettaja NikkieTutorials, kysyi Tussea haastatellessaan alkajaisiksi tämän pronomineja.

- Rakastan pukeutua hienosti ja laittaa kynsilakkaa. Se tekee minut onnelliseksi, ja minulle tulee olo, että olen hyvännäköinen. En tee sitä muita varten, vaan itseäni varten. Jos joku kritisoi minua siitä tai ihmettelee, olenko tyttö vai poika, sillä ei ole minulle väliä, Tusse sanoo.

Tusse kannustaa kaikkia olemaan omia itsejään ja noudattaa tätä ohjenuoraa täysillä omassa tyylissään.

- Monet ajattelevat, että naisten tulisi olla tietynnäköisiä ja miesten tietynnäköisiä. Minulle sillä ei ole väliä. Jos ihmiset ovat hämmentyneitä ulkonäöstäni tai sukupuolestani, he voivat vaikka googlettaa minut.

Tusse esiintyy Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa. Ruotsin uskotaan pääsevän finaaliin. (kuva: EBU / Andres Putting)

Pitää Suomen kappaletta tarttuvana

Lauantaina haastattelua tehtäessä Tusse ei ollut päässyt tapaamaan Suomen Blind Channelia Rotterdamissa. Kilpailijoiden keskinäistä seurustelua on rajoitettu koronan takia minimiin, eivätkä Tusse ja Blind Channel ole päässeet tapaamaan semifinaalin harjoituksissakaan, sillä he esiintyvät eri semifinaaleissa. Tusse sanoo pitävänsä Blind Channelin Dark Side -kappaleesta.

- Tykkään siitä todella paljon. Se on tarttuva, ja mielestäni siinä on kivaa funkia, Tusse sanoo ja laulaa kertosäettä rytmikkäästi - ilman sanoja tosin.

Tusse sanoo, ettei juuri kuuntele rockmusiikkia, mutta nostaa esiin Dark Side -kappaleen hyvät melodiat.

Tusse on hoitanut euroviisuedustuksen kanssa samaan aikaan myös lukio-opintoja. Nuorukaisen on tarkoitus valmistua kesäkuussa, joten läksyjä on pitänyt tehdä harjoitusten ja haastattelujen lomassa.

- Nyt kun esitys lähestyy, olen laittanut kouluhommat jäihin. Haluan keskittyä sataprosenttisesti esitykseen ja että pystyn hoitamaan homman hyvin tiistaina, Tusse sanoi lauantaina.

Lue myös: Euroviisuissa on havaittu koronatartuntoja, mutta Blind Channel ei hätkähdä: "Olemme vastuullisia"

Lue myös: Blind Channel antaa kyytiä suomalaisten euroviisuasenteelle: "Tosi paska mentaliteetti"

Lähteet: Expressen, Aftonbladet, Eurovision.tv:n YouTube -kanava, Eurovision.tv:n YouTube-kanava

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat