Kuva: Shutterstock

Mihin grillihiilet lajitellaan? Entä grillitikut? HSY neuvoo

20.06.2024 20:15 - Sanni Seppä

HSY vinkkaa, miten kesäkeittiön jätteet tulisi lajitella.

Grillaus kuuluu monien juhannukseen. Grillaamisesta aiheutuu usein kuitenkin monenlaista pakkausjätettä ja roskaa, joiden kierrätykseen kannattaa perehtyä etukäteen. Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) vinkkaa tiedotteessaan, miten kesäkeittiön jätteet tulisi lajitella.

1. Grillihiilet kuuluvat sekajätteeseen. Anna hiilten jäähtyä kokonaan ja lajittele ne vasta sitten esimerkiksi muovipussiin pakattuna. 

2. Puiset grilli- ja jäätelötikut sekä kertakäyttöaterimet kuuluvat biojätteeseen. Myös grillauksen yhteydessä ylijääneet luut, ruodot ja nahat kuuluvat biojätteeseen.

3. Muoviset makkarapaketit ja muut muovipakkaukset kuuluvat muovinkeräykseen. Pakkaukset kannattaa ennen lajittelua huuhdella vedellä ja antaa kuivahtaa. Mikäli pakkaus on yltä päältä rasvaisessa marinadissa, voi sen lajitella sekajätteeseen, sillä rasvaa ei kannata huuhtoa viemäriin.

4.  Grillailun tai retkeilyn lomassa käytetyt kaasupullot ja -patruunat kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen.

Grilliruoka kuuluu monien juhannukseen. (kuva: Shutterstock)

5. Tyhjä hanaviinin pussi on useimmiten muovia tai alumiini-muovi-yhdistelmää. Lajittele se siis muovipakkausten joukkoon. Yleensä myös pakkauksen kahva ja hana ovat muovia, joten ne lajitellaan pussin mukana myös muovinkeräykseen. Pahvikotelo sen sijaan litistetään ja lajitellaan kartonkipakkausten keräykseen.

6. Likaiset muoviset kertakäyttöastiat kuuluvat sekajätteeseen. Kartonkiset astiat voi laittaa kartonkipakkausten keräykseen.

7. Foliot ja foliovuoat kuuluvat metallinkeräykseen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että foliota voi ja kannattaakin käyttää useampi kerta, ennen kuin sen heittää pois.

8. Kertakäyttögrilli kuuluu metallinkeräykseen, mutta muistathan tyhjentää sen ensin. Rikkinäisen kaasu-, sähkö- tai hiiligrillin voi viedä Sortti-asemalle.

Lue myös: 10 vinkkiä turvalliseen juhannukseen

Lue myös: Osaatko sytyttää puusaunan oikein? HSY jakoi vinkit vähäpäästöisempään saunomiseen

Lue myös: Juhannusliikenteessä menehtyy ja loukkaantuu ihmisiä tavallista enemmän - nämä ovat pahimmat vaaratekijät

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat