Kuva: Shutterstock

5 vinkkiä, joiden avulla pidät kodin aina siistinä

25.11.2023 12:15 - Sanni Seppä

Jos kaipaat rutiinia ja ryhtiliikettä kodin siivoamiseen, ovat nämä vinkit juuri sinulle.

Lähes kaikki tietävät sen yhden ihmisen, jonka kodissa on aina siistiä. Keittiö ja vessa kiiltävät puhtaana, tavarat eivät loju hujan hajan, eivätkä villakoirat juokse nurkissa. Miten ihmeessä jotkut ihmiset onnistuvat pitämään kotinsa aina siistinä? Vastaus ei välttämättä ole siinä, että kaverisi olisi oikea himosiivooja, vaan hänellä saattaa olla tietty rutiini siisteyden ylläpitämiseen.

Jos kaipaat ryhtiliikettä oman kotisi siisteyteen ja haaveilet asunnosta, joka olisi koko ajan siisti, kannattaa ottaa haltuun Voice.fi:n kokoamat viisi helppoa vinkkiä. 

1. Siivoa vähän joka päivä

Moni meistä säästää siivoamisen yhtä tiettyä siivouspäivää varten. Tämä saattaa kuitenkin kostautua, sillä mitä enemmän likaa kertyy, sitä isompi siivu yhdestä päivästä uppoaa vain siivoamiselle ja kodin kaaos paisuu viikon mittaan. Kun siivoaa vähän joka päivä, ei asuntoon ehdi kertyä jättimäistä määrää siivottavaa ja taakka kevenee huomattavasti. Tästä saa itselleen myös nopeasti rutiinin, jota on helppo ylläpitää kuin huomaamatta. Siisti koti myös motivoi ylläpitämään siisteyttä.

2. Siivoa jälkesi heti

Näitkö tahran lavuaarissa tai roskan lattialla? Jos kerran jo näit sen, niin miksi et samantien siivoaisi sitä pois? Kun asian hoitaa heti, ei siivottavaa ehdi kertyä niin paljon. Sama pätee myös tiskeihin: kun olet syönyt, korjaa astiat heti astianpesukoneeseen tai tiskaa. Näin tiskivuorta ei pääse kertymään.

3. Vie mennessäs, tuo tullessas

Ravaamme kodeissamme edestakaisin koko ajan. Samalla vaivalla, kun kulkee huoneesta toiseen, voi viedä tavaroita ja vaatteita niille tarkoitettuihin kaappeihin ja huoneisiin. Jos vessassa lojuu vaatteita tai olohuoneessa kahvikuppeja, niin nappaa tavarat kantoon ja vie ne mukanasi oikeaan paikkaan. Sama pätee myös roskiin: jos roskapussi odottaa eteisessä ja olet lähdössä ulos, niin vie se samalla mukanasi!

4. Siivoustarvikkeiden sijoittaminen helppoon paikkaan

Siivousliinat ja -aineet, imuri ja moppi kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta ne on helppo napata käyttöön aina tarpeen tullen. Kun siivousvälineet ovat helposti saatavilla, madaltuu myös kynnys tarttua niihin. Esimerkiksi kaappi tai komero, jonka ohi kävelet päivässä monta kertaa joka tapauksessa, voi olla hyvä säilytyspaikka siivousvälineille.

5. Tavarat järjestykseen

Kaaosta syntyy, kun tavaroita on liikaa ja niille ei ole omaa paikkaa. Älä osta mitään turhaa ja laita kiertoon sinulle tarpeettomat tavarat. Tämän jälkeen katso, että tavaroille on oma paikkansa kodissa ja palauta esineet aina käytön jälkeen niille tarkoitetuille paikoille.

Lue myös: Nyt on aika puhdistaa kahvinkeitin, jotta isänpäiväkahvi maistuu huomenna maukkaalta - lue vinkit

Lue myös: Pesty pyykki ja pyykinpesukone haisevat tunkkaisille - mikä avuksi?

Lue myös: Nyt on aika siirtyä huonekasvien hoitorutiineissa talviaikaan - 7 vinkkiä, miten huonekasvit selviävät kevääseen

Kilpailut

Uusimmat