Kuva: AOP

Haluatko pitää käärmeet loitolla? Vanha niksi ei valitettavasti toimi

28.07.2020 10:15 - Henna Koste

Tutkija Pälvi Salo kertoo, mitä kannattaa tehdä, kun kohtaat käärmeen.

Kesä on aikaa, jolloin kyykäärmeet keskittyvät paistatteluun ja lämmön keräämiseen, jotta poikaset kehittyisivät. Kyitä esiintyy koko Suomessa, mutta pohjoisessa niitä on harvemmassa ankarien olosuhteiden vuoksi.  Mutta mitä tehdä, kun käärme luikertelee vastaan? Tutkija Pälvi Salo kertoo.

- Luonnossa kohdattua käärmettä on kaikin puolin suotavaa tarkkailla rauhassa turvallisen etäisyyden päästä, niin että eläin ei tarpeettomasti häiriinny. On syytä muistaa, että käärmelajeistamme rantakäärme ja kangaskäärme ovat rauhoitettuja, eli niiden tahallinen tappaminen, pyydystäminen ja häiritseminen on kiellettyä.

Salo toteaa, että kyy ei ole rauhoitettu, mutta senkään häiritsemiseen tai tappamiseen luonnossa ei löydy järjellistä syytä. Valitettavasti edes tömistely ei pidä käärmeitä juurikaan loitolla, tietää tutkija.

- Tömistely ei liene sinänsä käärmeitä karkottava toiminto, ellei käärme ole oppinut yhdistämään tömistelyä lähestyvään uhkaan. Käärmeitä kun saattaa liikkua ja talvehtia esimerkiksi ratapenkoissa ja maanteiden luiskissa, joissa maasto varmasti tärähtelee ohi kulkevan juna- tai autoliikenteen mukaan, Salo sanoo.

Lue myös: Käyttääkö kyykäärme aina myrkkyä purressaan? Suomalaistutkija vastaa

Kilpailut

Uusimmat