Kuva: Masi-lumityövälineet

Ethän sorru lumitöissä yleiseen virheeseen? Saatat tehdä tietämättä hallaa talosi rakenteille

17.01.2019 07:45 - Henna Koste

On tärkeää miettiä, mihin lumet kolaa.

Torstaina lähes koko maahan on ennustettu voimakasta lumipyryä. Se tietää myös paksuja kinoksia pihoille, joten lumitöille on varattava aikaa. Raumalla kotimaisia Masi-lumityövälineitä valmistava Motoseal Components keräsi vinkit kinosten sijoitteluun ja lumitöiden keventämiseen.

Omakoti- ja erillistaloissa lumityöt ovat erityisen tuttua puuhaa: yhdeksän taloutta kymmenestä tekee ne itse. Rivi- ja paritaloissa asuvista noin puolet hoitaa kiinteistön lumityöt osin tai kokonaan itse. Tämä käy ilmi Masi-lumityövälineiden valmistajan teettämästä kyselystä.

– Lumitöissä kannattaa unohtaa turha kiire. Ei ole terveellistä rehkiä höyrypäänä heti heräämisen jälkeen. Aamulla voi tehdä vain välttämättömät lumityöt. Isommat urakat ehtii hoitaa rauhassa työpäivän jälkeen. Ainoastaan jos märkä lumi on vaarassa jäätyä päivän aikana, silloin isoimmat lumityöt kannattaa tehdä alta pois, muistuttaa Motoseal Componentsin toimitusjohtaja Kari Sallinen.

Muista turvallisuus

Kun lunta sataa paljon, kannattaa kiinnittää huomiota, mihin lumet kolaa. Paras paikka on tietenkin sellainen, johon paistaa aurinko. Näin lumi sulaa keväällä nopeammin. Vielä tärkeämpää on turvallisuus: lumikasat eivät saa estää näkyvyyttä liikenteessä. Jos lapset leikkivät lumikasoissa, ne täytyy sijoittaa turvallisiin paikkoihin, joissa leikkejä voidaan valvoa ja joista ei pääse laskemaan autojen alle.

– Älä kasaa lunta seinien viereen. Sulava lumi kastelee rakenteita, ja kasat saattavat estää rakennuksen ilmanvaihtoa. On myös tärkeää muistaa, että lumikasojen tulee pysyä omalla tontilla. Naapurisopu säilyy, kun lunta ei kolata ilman lupaa naapurin puolelle, Sallinen muistuttaa.

Lue myös: MTV: Lumilöyly iskee pian Etelä-Suomeen - älä parkkeeraa autoa puun viereen!

Kilpailut

Uusimmat