Kuva: Fotolia

Hyvä tietää: Kaksi oiretta, joiden ilmetessä koira pitää viedä eläinlääkäriin välittömästi!

13.03.2017 08:45 - Rea Tallgren

Koiranomistajat haluavat usein tarkkailla tilannetta, jos lemmikki käyttäytyy oudosti, mutta vatsalaukun kiertymän ollessa kyseessä, ei kannata odotella.

Eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola pitävät Facebookissa omia nimiään kantavaa sivustoa, jolla he kertovat opettavaisia tarinoita potilaistaan. Tällä kertaa sivustolla on julkaistu pysäyttävä kirjoitus oireista, joihin jokaisen koiranomistajan tulisi reagoida välittömästi.

Nämä kaksi oiretta ovat: koira yrittää oksentaa tuloksetta, ja sen maha on turvonnut ja piukea.

"Eli kyseessä on mahalaukun laajentuma ja kiertymä, tai hyvällä mäihällä pelkkä laajentuma, mutta huono juttu kaikenkaikkiaan", sivulla kerrotaan. 

Kyseisessä tapauksessa koira pitää viedä välittömästi eläinlääkärin pakeille, sillä turvonnut mahalaukku saattaa painaa valtimoa niin, että verenkierto loppuu ja koira joutuu shokkiin. 

"Mahalaukun laajentuman ja/tai kiertymän ensihoitona on sokin hoito, eli todella raju nesteytys. Kun sokki on saatu korjattua, pyritään mahalaukun täyttymistä vähentämään - tavallisesti tämä toteutetaan letkun avulla. Jos letku ei mene mahalaukkuun, viittaa se vahvasti mahalaukun kiertymään", kerrotaan päivityksessä. 

Tämän jälkeen koira tarvitsee kirurgiaa.

"Jos kirurgia ei ole mahdollista, turvaudutaan hätätoimenpiteisiin. Mahalaukun turpoamista voidaan yrittää helpottaa joko tyhjentämällä sitä neulalla vatsapeitteiden läpi tai toisaalta kieputtamalla koiraparkaa puolelta toiselle ja toivoa, että mahalaukku pyörähtäisi auki. Kuten arvaatte ovat nuo kaksi jälkimmäistä keinoa melko epätoivoisia."

Koira tulee saada pikimmiten leikkaukseen. Heinosten mukaan hoitona tulisi aina olla mahalaukun kiinnitys, sillä ilman kirurgiaa sairauden uusimisriski on todella korkea.

Lue koko päivitys tästä

Lue myös: Minkä rotuinen koira sopii sinulle parhaiten? Horoskooppimerkkisi paljastaa

Lue myös: Mikä suloinen ilmestys! Epämuodostunutta koiraa oltiin jo lopettamassa - nyt se odottaa omaa kotia

Lue myös: Koiranomistajat muuttavat puhetapaansa lemmikilleen taktisesti - päteekö sinuun?

Lähde: Suvi ja Teppo Heinolan Facebook-sivut

Kilpailut

Uusimmat