Kuva: Fotolia

Vauvaa pidellään usein luonnostaan vasemmalla puolella syliä - tiedätkö miksi?

10.01.2017 14:15 - Senni Loikala - Luettu 1 799 kertaa

Äidit pystyvät huomaamaan ja reagoimaan pikkuisen tarpeisiin nopeammin, jos vauva on vasemmalla puolella syliä. Näin väitetään yliopiston tekemässä tutkimuksessa.

Kun nostat vauvan syliisi, asetatko pikkuisen oikealle vai vasemmalle puolelle syliäsi? Vastauksesi on todennäköisesti vasemmalle puolelle ainakin, mikäli erästä aiemmin tehtyä tutkimusta on uskominen. Siitä selvisi, että 70-85 prosenttia naisista kantaa vauvaa useimmiten vasemmalla puolella syliään.

Syy tähän ollut täysi mysteeri. Nyt tähän on kuitenkin löytynyt selitys tuoreesta tutkimuksesta, joka on julkaistu Nature Ecology and Evolution -lehdessä. Tutkimus on tehty Pietarin valtionyliopistossa ja siitä uutisoi Daily Mail.

Kysymys on luontaisesta toimintamallista, jonka avulla naiset pyrkivät suojelemaan vauvojaan. Kun lapsi on vasemmalla puolella syliä, pystyvät äidit huomaamaan ja reagoimaan vauvan tarpeisiin nopeammin, kuin jos pikkuinen olisi oikealla puolella syliä.

Kun äiti pitää vauvaa vasemmalla puolella syliään, auttaa tämä asento lähettämään vauvan reaktiot äidin oikeaan aivopuoliskoon, joka vastaa tunteiden käsittelemisestä. Tutkijoiden mukaan tämä tekee äidin ja lapsen vuorovaikutuksesta aiempaa sujuvampaa.

Useat muutkin nisäkkäät kantavat jälkikasvuaan juuri vasemmalla puolella kehoaan, selvisi tutkimuksesta. Kyseessä on evoluution muokkaama ominaisuus, jotta äiti pystyisi suojella pikkuistaan aiempaa paremmin.

Lue myös: Äidit kiistelevät vauvapalstalla: Voiko harrastaa seksiä, jos lapset nukkuvat samassa huoneessa?

Lue myös: Tuoreet äidit kärsivät pakko-oireista: pelkäävät kuollakseen virheitä

Lue myös: Isät kertovat mitä synnytyslaitokselle kannattaa ottaa mukaan: Vaimo ja kiikarit

Lähde: Daily Mail

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat