Kuva: Fotolia

Rohkaise nirsoa lasta kokeilemaan uusia makuja – 10 vinkkiä

24.06.2016 16:15 - Senja Rapila

Vaikka suurin osa lapsista söisikin reippaasti kaiken tarjotun ruuan, voi osalle uusien makujen kokeileminen olla haasteellista.

Oletko yrittänyt kaikkesi saadaksesi lapsen maistamaan uusia ruokalajeja? Eikö yritys tuota tulosta? Mikäli olet jo melkein luovuttanut asian suhteen, kannattaa sisäistää muutama tarpeellinen vinkki.

Uudessa Kasvisruokaa koko perheelle -nimisessä kirjassa kerrotaan erilaisia tapoja ja ohjeita siihen, miten lapsi tulisi opettaa uusien ruokatuttavuuksien maailmaan.

1. Suurin osa lapsista suhtautuu epäilevästi uusiin ruokiin, mutta vaikein ikäkausi on kuitenkin kahden ja viiden ikävuoden välillä. Sen jälkeen ruokailu alkaa useimmiten sujua helpommin. Vaikka lapsi ei suostuisikaan kokeilemaan uutta, tarjoile jatkossakin sitä ruokaa, mitä haluat lasten oppivan syömään. Eivät he sitä muutoin opi.

2. Lapset harvoin pitävät pataruuista ja muista, jotka ovat sekoitettu yhteen. Yleensä paremmin saattaa kelvata ruoka, joka on jaettu pieniin kulhoihin eli taco-malliin tarjoiltu ruoka.

3. Eniten lasten mieleen tuntuu olevan ruoat, jotka tuntuvat siltä kuin ne olisi valmistettu vain yhdestä ainesosasta. Esimerkiksi sipulilla tai mausteilla höystettyä tomaattikeittoa on ehkä helpompi maistaa, jos se on soseutettu pehmeäksi ja sileäksi. Monet pastakastikkeet voi myös pyöräyttää sileäksi, jotta ne uppoaisivat paremmin perheen pienimmille.

4. Tieteelliset tutkimuksetkin todistavat, että lautasen tyhjentämisestä jankuttaminen ei toimi kuin itseään vastaan. Sen vuoksi onkin hyvä muistaa, että lasta saa muistuttaa hienovaraisesti lautasen tyhjentämisestä, mutta muutoin on kaikille mukavampaa, jos vanhempi pystyy nielaisemaan kovat sanansa.

5. Monet lapset suostuvat syömään paremmin sellaista ruokaa, jonka laittamisessa he ovat olleet itsekin osallisina.

6. Jos olet ollut itse hyvin nirso lapsi, saattaa oma jälkikasvusikin olla hyvin vaativaa sorttia. Nirsous on nimittäin periytyvää. Sen sijaan että nalkuttaisit lapsen syömättömyydestä, ole kärsivällinen ja rohkaise lasta.

7. Joillain lapsilla ja aikuisilla on poikkeuksellisen herkkä makuaisti, jonka vuoksi oliivit, greippi, ruusukaali ja parsakaali saattavat maistua vielä karvaammilta mitä ne oikeasti ovat. Karvaus yhdistetään monesti myrkyllisyyteen, joka voi aiheuttaa kyseisen ruuan syömättömyyden. Tällaiset lapset vaativat muita enemmän koemaistokertoja ja kärsivällisyyttä vanhemmilta.

8. Lapsi oppii pitämään uudesta mausta vain, jos sitä uskaltaa maistella. Maistelemiseen ja mausta pitämiseen voi tarvita jopa 20 maistelukertaa, eikä lasta voi pakottaa maistamaan etovalta tuntuvaa ruokaa. Sipaise uutta ruokaa kevyesti lapsen ruokalautaselle jokaisella ruokailukerralla, ehkä jokin kaunis päivä sekin katoaa lautaselta.

9. Lapsi osaa usein itse määritellä sen, kuinka paljon hän jaksaa syödä. Anna siis lapsesi määrätä se annos itselleen, minkä hän jaksaa syödä. Ainahan ruokaa saa lisää, mikäli jää nälkä.

10. Aikuiset ovat lapsen parhaita esikuvia. Syö siis lapsen vierellä samoja herkkuja mitä hänkin; kasviksia, erilaisia uusia ruokalajeja ja näytä, että pidät niitä turvallisina ja hyvinä. Todennäköisyys siihen, että lapsi lopulta tarttuu syöttiin, kasvaa huomattavasti.

Lähde: Kasvisruokaa koko perheelle, Sara Ask ja Lisa Bjärbo, 2016, Gummerus

Lue myös: Juomapullo mukaan matkaan - katso miten pidät veden kylmänä pidempään

Lue myös: Kesän hittijääpalat valmistuvat helposti - joko olet kokeillut?

Kilpailut

Uusimmat