Kuva: Shutterstock
Asiantuntijan vinkit tukalaan säähän: Näin ehkäiset helteen mahdollisia terveyshaittoja
Erityisesti riskiryhmien tulee olla varuillaan hellejaksojen aikana.
Helteet saapuvat vihdoin Suomeen, mutta tämä ei ole kaikille hyvä uutinen. Tukalaksi käyvä sää voi nimittäin aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja. Jo lyhyetkin hellejaksot voivat olla vaarallisia erityisesti riskiryhmille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo tiedotteessa. Siksi onkin tärkeää suojautua helteen vaikutuksilta riittävästi.
THL listaa tiedotteessa joukon keinoja, joilla kuumuuden aiheuttamia terveyshaittoja voi ehkäistä. Laitoksesta kehotetaan kiinnittämään huomiota sekä omaan että läheisten hyvinvointiin.
- Auringonpaahteesta kannattaa pysyä pois varsinkin päivän kuumimpaan aikaan ja välttää voimakasta fyysistä rasitusta, THL:n johtava tutkija Timo Lanki antaa ensimmäisen konkreettisen neuvon.
- Neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee juoda riittävästi vettä pitkin päivää ja muistaa myös syödä.
Vaikka kesäkuumalla terassit houkuttelevat puoleensa, asiantuntijat neuvovat välttämään alkoholin juomista helteellä. Jos kuitenkin alkoholia juo, on tärkeää pitäytyä kohtuukäytössä sekä miedoissa juomissa. Välivesi on erityisen tärkeä, sillä alkoholi kuivattaa elimistöä.
Vaatetuksessa kannattaa suosia kevyttä hikoilun sallivaa vaatetusta. Auringossa oleskellessa ihoa tulee suojata vaatteiden tai aurinkosuojavoiteiden avulla. Myös hattu ja aurinkolasit ovat tärkeitä asusteita aurinkoisella säällä.
Jos kuumuus käy liian tukalaksi, tulee kehoa pyrkiä viilentämään. Oivia tapoja siihen ovat uiminen, viileä suihku sekä kosteiden vaatteiden ja kylmäkääreiden käyttö. Myös sisätilat tulee pyrkiä pitämään viileänä.
- Kodin viilentämiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota, jos itse tai läheinen kuuluu riskiryhmään ja viettää paljon aikaa kotona, Lanki toteaa tiedotteessa.
Sisätilojen viilentämiseen THL antaa muutaman nyrkkisäännön. Auringonpuoleiset ikkunat kannattaa suojata päivisin sälekaihtimien tai verhojen avulla. Lisäksi ikkunat kannattaa pitää suljettuna, jos ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää. Sisätilat voi tuulettaa läpivedon avulla illalla tai yöllä, kun ulkoilma on viilentynyt tarpeeksi.
Jos kuitenkin lähdet tien päälle ja pysähdyt jonnekin matkan varrella, on tärkeää muistaa, ettei lapsia, toimintarajoitteisia henkilöitä tai eläimiä tule jättää pysäköityyn autoon. Auton lämpötila nousee nopeasti vaarallisen korkeaksi auringonpaahteessa.
Lapsiperheitä THL muistuttaa varmistamaan, että ilma pääsee kulkemaan lastenvaunuissa, jos lasta esimerkiksi nukuttaa vaunuissa. Vaunuja ei myöskään tule missään nimessä jättää auringonpaisteeseen.
Lue myös: Foreca: Pitkän aikavälin ennuste antaa jo merkkejä syksyn mahdollisesta säästä
Lue myös: Ota haltuun HRAP-sääntö - näin pelastat veden varaan joutuneen
Lähde: THL