Kuva: Shutterstock

Lappiin pakkasjäristyksiä? Tuore tutkimus on havainnut mahdollisesti kasvavan maanjäristysvaaran

09.11.2023 20:15 - Reija Saarinen

Tiedotteen mukaan pakkasjäristykset saattavat yleistyä ilmastonmuutoksen vuoksi.

Uusi tutkimus on havainnut mahdollisesti kasvavan maanjäristysvaaran Pohjois-Suomessa. Kyseinen ilmiö tunnetaan nimellä pakkasjäristys ja niiden yleistyminen johtuu ilmastonmuutoksesta.

Pakkasjäristykset ovat seismisiä tapahtumia, jotka johtuvat maaperässä olevan veden nopeasta jäätymisestä. Kun märässä maassa oleva vesi jäätyy ja laajenee nopeasti, aiheutuu maahan repeämiä, järistyksiä ja paukahduksia.

Pakkasjäristykset eli kryoseismit tuntuvat, kuuluvat ja ovat verrattavissa muihin seismisiin tapahtumiin, kuten kaukaisempiin maanjäristyksiin, kaivostuotannon räjäytyksiin ja tavarajunien tärinään. 

- Ilmastonmuutoksen myötä sään nopeat vaihtelut ovat tuoneet pakkasjäristykset laajemmin esille, ja ne voivat yleistyä. Vaikka niiden voimakkuus on yleensä vähäinen, Oulun Talvikankaalla vuonna 2016 sattui voimakkaiden järistysten sarja, joka rikkoi teitä, ja oli lähtölaukaus tutkimuksillemme, Oulun yliopiston erikoistutkija Kari Moisio kertoo. 

- Pakkasjäristysten liikkeet näyttävät tapahtuvan soita ja ojia myöten, eli ne johtavat järistyksiä, sanoo Oulun yliopiston geofysiikan professori Elena Kozlovskaya.

Tutkimusten avulla pakkasjäristyksille alttiit riskialueet voidaan tunnistaa, mikä auttaa varautumisessa sekä rakennusten suojaamisessa. Oulun Yliopiston ja GTK:n tavoitteena onkin luoda järjestelmä, joka voisi ennustaa pakkasjäristyksiä.

Lue myös: Miltä näyttää tulevan talven sää? Forecan kolmen kuukauden ennuste julki

Lähde: Oulun Yliopisto

Kilpailut

Uusimmat