Kuva: Shutterstock

Hollywoodin käsikirjoittajien lakkoon liittyvät nyt myös näyttelijät - lähes kaikki tuotannot jäihin

14.07.2023 16:15 - Minttu Tikkanen

Vastaavaa lakkoa ei ole nähty 1960-luvun jälkeen.

Jo yli kaksi kuukautta kestänyt Hollywoodin käsikirjoittajien lakko laajenee entisestään, kun nyt myös näyttelijät liittyvät lakkoon. Näyttelijöiden lakko alkoi tänään perjantaina.

Käsikirjoittajien lakko puolestaan alkoi jo toukokuun alussa ja jatkuu edelleen. Sen myötä seisahtuivat ne tuotannot, joiden käsikirjoitus oli kesken tai reaaliaikaista. Sen sijaan monet jo valmiiksi käsikirjoitetut tuotannot pääsivät vielä etenemään. Yhteinen lakko tarkoittaa kuitenkin lähes kaiken elokuva- ja tv-tuotannon pysähtymistä Yhdysvalloissa, sillä näyttelijöiden mennessä lakkoon ei kuvauksia luonnollisesti voida jatkaa. Vastaavaa ei ole nähty sitten 1960-luvun. Näyttelijöiden myötä lakkoon osallistuu nyt 160 000 ihmistä lisää.

Työntekijät käyvät työtaistelua suuria studioita kuten Disneyta, Paramountia, Universalia ja Sonya sekä suoratoistopalveluja kuten Netflixiä, Applea ja Amazonia vastaan. Lakossa työntekijät vaativat muun muassa parempaa palkkausta sekä säädöksiä tekoälyn käyttöön alalla tulevaisuudessa. Ala on viime vuosina muuttunut valtavasti suoratoistopalveluiden vallatessa alaa. Silti työntekijöitä on pidetty alalla samoilla sopimuksilla kuin aiemminkin, vaikka työolosuhteet ovat muuttuneet. Lisäksi tekoälyn pelätään muuttavan alaa entisestään.

Lakkoon on jo yritetty työntekijöiden ja suoratoistopalveluiden välillä neuvotella sopua, mutta sopimuksesta ei toistaiseksi ole päästy yhteisymmärrykseen. Näyttelijöitä ja käsikirjoittajia vastassa oleva elokuva- ja tv-tuottajien liitto Alliance of Motion Picture and Television Producers puolestaan kommentoi tarjonneensa "historiallista" sopimusta, joka ei kuitenkaan vastapuolelle vielä riittänyt. 

Sen lisäksi, että lakko seisauttaa tekeillä olevien tuotantojen kuvaukset, se vaikeuttaa myös jo valmiina olevien teosten julkaisuja. Elokuvalehti Varietyn mukaan lakko kieltää osallistujiaan työskentelyn lisäksi menemästä elokuvien ensi-iltatilaisuuksiin tai palkintogaaloihin, antamasta haastatteluja uutuuselokuvista tai markkinoimasta niitä sosiaalisessa mediassa.

Lue myös: Hollywood-käsikirjoittajat menevät lakkoon - useat sarjat voivat jäädä tauolle

Lue myös: Odotettu White Lotuksen kolmas kausi tulee viivästymään laajan käsikirjoittajien lakon vuoksi

Lähteet: The New York Times, CNN, Variety

Kilpailut

Uusimmat