Kuva: AOP, Atena Kustannus

Suomen harvinaisimman eläimen pesään voi olla jopa 12 sisäänkäyntiä - Minna Viitalähde teki kirjan uhanalaisista eläimistä

30.09.2021 10:15 - Henna Koste

Tilaston Suomen uhanalaisimmista lajeista herätti Minna Viitalähteen kiinnostuksen. Syntyi kirja, joka tutustuttaa kotimaamme harvinaisuuksiin.

Suomen luonnon eläinten kirjo on laaja - paljon laajempi kuin mitä äkkiseltään voisi kuvitella. Kotimaassamme asuu myös monia uhanalaisia eläimiä, joille kuvittaja-taiteilija Minna Viitalähde halusi antaa äänen tuoreessa Me harvinaiset -kirjassaan (Atena Kustannus). Rotterdamiin vuonna 2013 muuttanut oululaislähtöinen Viitalähde kertoo, että hänen arvostuksensa Suomen luontoa kohtaan on vain noussut ulkomailla asuttujen vuosien aikana.

- Kuten sanotaan, joskus täytyy mennä kauas nähdäkseen lähelle. Puhdas ja koskematon luonto ei ole itsestäänselvyys. Pyrin käymään kotiseudullani Oulussa kaksi kertaa vuodessa, jolloin ohjelmaan aina kuuluu hetki metsässä. Se on täydellinen paikka latautua. Haaveilen mökistä Pohjois-Suomen luonnon keskellä, johon voisin mennä latautumaan ja miksei myös tekemään etätöitä. Se olisi täydellinen vastapaino kaupunkielämällä, jota täällä Rotterdamissa vietän, Viitalähde sanoo. 

Viitalähden lapsuuteen Pohjois-Suomessa mahtuu monia luontomuistoja. Mieleen ovat jääneet elävästi niin metsätiellä kävellessä vastaan tullut vaikuttavan kokoinen hirvi kuin laiturin nokassa istuskellessa bongattu uiva käärmekin. Kun Viitalähde näki Punaisen kirjan vuonna 2019 julkaistun tilaston Suomen uhanalaisista lajeista, hänellä sytytti. 

- Huomasin, että nisäkkäiden joukosta löytyi myös tuttuja nimiä, kuten karhu ja susi, mutta myös lajeja, joista en tiennyt juuri mitään. Tämä inspiroi lukemaan lisää kauniista koiraeläimestämme naalista. Se esimerkiksi tuplaa turkkinsa talveksi, joka tekee siitä koviakin pakkasia kestävän. Sen pesäkäytävistö on laaja ja sisäänkäyntejä voi olla jopa 4-12. Halusin visualisoida löytämäni faktat ja näin kirjan ensimmäinen aukeama syntyi. Olen aina toivonut, että saisin graafikkona olla myös mukana projekteissa, joilla voi tehdä jotain merkityksellistä ja hyvää, Viitalähde sanoo. 

Naali on Suomen uhanalaisin eläin ja se on määritelty erittäin uhanalaiseksi. (kuva: AOP)

80 metriä liitävä lapanen

Kirjoittamassaan ja kuvittamassaan kirjassaan Viitalähde tutustuttaa lukijansa 14:ään uhanalaiseen nisäkkääseen. Mukana on totta kai saimaannorppa, mutta myös esimerkiksi ripsisiippa ja pikkulepakko. Viitalähde kertoo, että molemmat lepakkolajit ovat elinvoimaisia muualla maailmassa, mutta uhanalaisia Suomessa. 

- Pikkulepakot talvehtivat Euroopassa, kun taas ripsisiipat horrostavat myös Suomessa, kirjailija kertoo. 

Entä, mikä on kirjailijan omasta mielestä Suomen luonnon kiehtovin eläin?

- Liito-orava on ainakin yksi lajeista, jonka toivoisin joskus bongaavani luonnossa. Se on todella kaunis eläin isoine silmineen, mutta myös kiehtova laji liitotaitojensa vuoksi. Se kykenee liitämään jopa 80 metriä kerralla. Sen sanotaan muistuttavan lentävää lapasta liitäessään. Tämä olisi mukava todistaa ja todeta myös itse. Liito-oravaa ei myöskään muualta Euroopasta löydy, kun ainoastaan Suomesta ja Virosta. Toki myös saimaannorpassa on sitä jotain. Se on älykäs ja puhtaasti suomalainen laji, jota ei muualta maailmasta löydy, hän pohtii. 

Minna Viitalähde kertoo, että haluaa muistuttaa kirjallaan tärkeästä asiasta: luonto ja eläimet ovat arvokkaita, eivätkä ne välttämättä ole täällä ikuisesti. (kuva: Atena Kustannus )

Lue myös: Suomessa ihanteelliset olosuhteet punkeille - kolme syytä

Lue myös: Sonja ikuisti vaikuttavan ilmiön Utsjoella: Täydellisen pyöreä jäälautta on kuin harpilla tehty

Kilpailut

Uusimmat