Kuva: Nea Lundström

Neasta kuvattin 16-vuotiaana seksivideo, joka levisi kaikille - nyt hän kampanjoi häpeää vastaan

03.11.2020 10:15 - Roy Kokkonen

Nea Lundströmin, 22, kokemasta tilanteesta syntyi kampanja, jonka tarkoituksena on murtaa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa kokeneiden häpeä. Vaikka Lundström puhuu kokemastaan avoimesti julkisuudessa, hän ei halua, että häntä kutsutaan rohkeaksi.

“Mä olin 16-vuotias. Oli kotibileet ja mä olin tosi humalassa. Sitten yhtäkkiä mä tajuan, että mä olen jossakin pimeässä huoneessa jonkun vieraan, mua vanhemman miehen kanssa. Se oli mun ensimmäinen kerta, kun mä harrastin seksiä. Huoneen ovi avautui ja sinne pöllähti sisään joukko ihmisiä. Joku niistä kuvasi tästä tilanteesta videota, joka levisi kaikkialle.”

Näin Nea Lundström, 22, kuvailee hetkeä, jolloin hän harrasti ensimmäisen kerran seksiä. Hän oli ensimmäisiä kertoja humalassa, ja tuo bileilta on seurannut hänen mukanaan siitä lähtien.

Vasta seuraavana vuonna hän uskalsi kertoa asiasta vanhemmilleen. Perhe hankki yhdessä apua ja toipuminen alkoi.

Tänä vuonna Lundström purki tarinansa audiodokumentille #HUORA. Hän osallistui Ylen Shortdox-kilpailuun, jonka dokumentti voitti.

- Sua varten somessa -hankkeesta otettiin yhteyttä, ja aloimme yhdessä ideoimaan kampanjaa häpeää vastaan, Lundström kertoo Voice.fi:lle.

#eimeidänhäpeä 

Lokakuun viimeisenä päivänä lanseerattiin #eimeidänhäpeä -kampanja. Lundström korostaa, että seksuaalista väkivaltaa kokeneet syyllistävät usein itseään ilman syytä ja tuntevat häpeää kokemastaan. 

- Tarkoituksena on murtaa häpeä ja tuoda asia päivänvaloon. Häirintä ja väkivalta on rikos, eikä koskaan sitä kokeneen vika.

Kampanjan ideana ei ole etsiä syyllisiä, vaan muuttaa asenteita.

- Kun minulle tapahtui mitä tapahtui, kesti todella kauan tajuta, että siinä oli jotain väärää. Se oli niin normaalia. Kaikki, joille oli tapahtunut jotain vastaavaa, syyllistivät itseään. En ajattele, että videon kuvanneet olisivat pahoja ihmisiä. Tämä on yhteiskunnallinen ongelma, nämä asiat ovat syvällä meidän rakenteissa, hän pohtii.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lundström ei haluaisi olla "rohkea"

Dokumenttikilpailun voitto nosti Lundströmin julkisuuteen. Häntä on tituleerattu rohkeaksi tarinan jakamisen myötä, mutta siitä asiasta hän on eri mieltä.

- Kun ihmiset sanovat minun olevan rohkea, he tarkoittavat sen kohteliaisuutena. Samalla se kuitenkin kertoo meidän yhteiskunnasta. Sillä eihän tämän kertomisessa pitäisi olla mitään rohkeaa, hän painottaa.

- Ei kukaan sano, että olit rohkea, kun kerroit olleesi auto-onnettomuudessa. Aina kun joku kertoo minun olevan rohkea, tulee ajatus, että pitäisikö asiasta sitten vaieta. Toistaiseksi olen siis "rohkea", mutta toivottavasti en enää tulevaisuudessa.

Lundström on saanut paljon viestejä seksuaalisen häirinnän ja väkivallan uhreilta. Vaikka aihe on raskas ja tunteet ovat ajoittain nousseet pintaan, hän on ilahtunut, että niin moni on jo lähtenyt kampanjaan mukaan. Hän toivoo, että #eimeidänhäpeä voisi olla jatkumoa jo vuosia jatkuneelle #metoo -liikkeelle.

- Koemme, että kampanja on onnistunut jo nyt. Haluamme, että asiaa käsitellään niin politiikassa kuin ihan kahvipöydissäkin. Jos yksikin ihminen saa apua, niin olemme onnistuneet. 

Katso ja kuuntele Nean tarina alta tai täältä:

Lue myös: 20 vuoden huumehelvetistä selviytynyt Riikka auttaa nyt muita ja kertoo, millaista on olla koditon

Lue myös: Lahtelainen Nea, 30, on elänyt velkakierteessä lähes aina - kesällä hän sai apua yllättävältä taholta

Kilpailut

Uusimmat