Kuva: Fotolia

Onko ruokavaliosi retuperällä? Asiantuntijan vinkeillä saat olon paremmaksi ja kilot karisemaan

21.08.2016 08:15 - Karoliina Kotala

Onko ruokavaliosi retuperällä? Asiantuntijan vinkeillä saat olon paremmaksi ja kilot karisemaan

Koska jokainen ihminen on yksilö, saattaa yksi ruokavalio toimia toiselle paremmin kuin toiselle, mutta on olemassa muutama perussääntö, joita noudattamalla olo on varmasti kevyempi. Do it Right! -yrityksen perustaja, personal trainer Tanja Hinkkanen listasi hyvän ruokavalion peruspilarit, joista ei kannata tinkiä.

Syö säännöllisesti 

Ateriaväli olisi hyvä olla noin 3-4 tuntia. Huolehdi, että päivän aikana nautit aamiaisen, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Mikäli liikut paljon voi olla hyvä lisätä välipaloja. 

Syö monipuolisesti ja mahdollisimman puhtaasti 

Syö monipuolisesti proteiinia, kuten kanaa, kalaa, lihaa, kananmunaa, maitotuotteita, kvinoaa ja soijaa. Proteiinia olisi hyvä löytyä jokaiselta aterialta. 

Syö runsaasti hyviä hiilihydraatteja, kuten kasviksia, marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Hyviä hiilihydraatteja saat muun muassa bataatista, perunasta, kaurapuurosta ja täysjyväleivästä. Suosi viljatuotteissa aina täysjyvää. 

Älä unohda rasvoja ja syö niitä päivittäin 

Nauti oliiviöljyä, kalaa ja avokadoa, siemeniä ja pähkinöitä. 

Muista juoda vettä 

Päivän aikana vettä tulisi nauttia 2-3 litraa. Mikäli liikut, niin muista juoda liikunnan aikana. 

Herkuttele maltilla 

Herkkuja voit syödä silloin tällöin, mutta yritä pysyä pienissä annoksissa. 

- Kun 80 prosenttia ajasta syö sääntöjen mukaan, niin 20 prosenttia ajasta voi ottaa rennommin. Herkuttelu on siis täysin ok, kunhan se ei karkaa aivan käsistä, Hinkkanen muistuttaa. 

Ota ravintolisää 

D-vitamiini ja probioottilisä on Hinkkasen mukaan monelle tarpeen ja personal trainer suosittelee myös kalaöljykapseleita. 

Lue myös: Pääse eroon sokerikoukusta: Lue, mitä ruokavalioon kannattaa lisätä

Kilpailut

Uusimmat