Vaivaako unettomuus? Älä tuo näitä asioita sänkyysi

24.11.2014 19:43 -

Unettomuus vaivaa tutkimusten mukaan jopa miljoonaa suomalaista. Jos yösi menevät sängyssä pyörimiseen ja katon tuijottamiseen lampaiden laskemisen sijaan, lue nämä vinkit parempaan uneen. 

Hyvä uni vaatii asiantuntijoiden mukaan ennen kaikkea viileän ja pimeän makuuhuoneen, jossa vallitsee täysi levollisuus. Monet kuitenkin tuovat sänkyynsä mukanaan ties mitä – puhelimen, kirjan, lemmikin, työasioita ja jopa ruokaa. Huffington Post -uutissivuston haastattelemien uniasiantuntijoiden mukaan sängyssä ei kuitenkaan saa tehdä yhtään mitään muuta kuin nukkua ja lemmiskellä.

Häädä kännykkä sängystäsi!

Monet rämpläävät kännykkäänsä vielä juuri ennen nukkumaanmenoaan. Kännykkä myös usein jää sängyn viereen, sillä se toimii monelle hälytyskellona. Jokainen puhelimen piipahdus ja värinä kuitenkin häiritsevät unta. Jo pelkkä luurin valo vaikuttaa aivojen vireystasoon. Nukahtaminen siis vaikeutuu, mikäli tsekkaat viimeiset some-päivitykset juuri ennen nukkumaanmenoa. Asiantuntijat suosittelevatkin jättämään puhelimen kokonaan toiseen huoneeseen ja säätämään herätyskellon volyymin mahdollisimman kovalle.

Työt eivät kuulu sänkyyn!

Monet tsekkailevat viimeiset työasiat vielä läppäriltä, täbbäriltä ja älypuhelimesta juuri ennen pehkuille menoa. Aivoissa niksahtaa tuolloin päälle työasetukset ja unen päästä on tämän jälkeen vaikea saada kiinni.

Lemmikeille porttikielto sänkyyn!

Monista tuntuu ihanalta käperyä oman karvakuonon viereen öisin. Väärin! Joka kerta kun eläin miukaisee tai liikahtaa, unesi häiriintyy. Tutkimusten mukaan jopa 30 prosenttia ihmisistä, jotka nukkuvat lemmikkinsä kanssa, heräävät vähintään kerran yössä kesken unien.

Ruoka kuuluu keittiöön, ei makuuhuoneeseen!

Murusia patjalla, apua! Makuuhuone tulee pyhittää nukkumiselle, ei mässäilylle.

Kirjatkin aktivoivat aivoja liikaa!

Kuten jutun alussa kerrottiin, makuuhuone pitää pyhittää nukkumiselle ja seksille, ei muulle. Kirjankin lukeminen voi stimuloida aivoja liikaa. Joskus kirja voi olla myös niin koukuttava, ettei sitä voi laskea käsistä tunteihin.

Kuva: Shutterstock

(Huffington Post, Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat