Pienet koululaiset ovat nyt liikenteessä – muista ja huomioi nämä asiat

06.08.2014 07:00 -

Koululaiset aloittavat lukuvuotensa elokuun puolivälissä. Liikenteeseen tulee mukaan satojatuhansia kävellen tai polkupyörällä liikkuvia lapsia ja nuoria, joille muu liikenne on suuri riski.

Mitä aikuisen tulisi ottaa huomioon, jotta koululaisten koulu- tai kotimatka ei katkeaisi ikävin seurauksin?

Lapsen on vaikea tehdä havaintoja liikenteessä, sillä pienempikokoisena hän ei ylety näkemään niin hyvin kuin aikuinen. Vaikka lapsella olisikin hyvä kuulo, on äänen suunnan hahmottaminen kuitenkin vielä vaikeaa. Lapsen on vaikea arvioida autojen nopeuksia ja etäisyyksiä, jonka vuoksi esimerkiksi tien ylittämiseen varattavan ajan hahmottaminen on ongelmallista. Lapsi ei osaa kytkeä tulevia tilanteita toisiinsa. Tilanteen vaarallisuus ilmenee esimerkiksi useampikaistaisen ajoradan ylittämisessä. Lapsi on leikkimielinen. Hänen huomionsa saattaa kohdistua aivan johonkin muuhun kuin liikenteeseen. Impulsiivisuutensa vuoksi lapsi on ennalta-arvaamaton. Lapsi ei osaa tunnistaa riskejä, vaan saattaa toimia aikuisen tai toisen lapsen antaman väärän mallin mukaisesti esimerkiksi seuraamalla tätä päin punaisia valoja. Lapsi säikähtää helposti ja saattaa silloin tehdä yllättäviä liikkeitä. Lapsen saattaa olla vaikea hallita useinkin vääränkokoisen polkupyöränsä tai rullaluistimensa.

Aikuisilla on keskeinen rooli lasten liikenneriskien tunnistamisessa. Vanhempien ja muidenkin aikuisten esimerkillinen liikennekäyttäytyminen on arvokas kasvatuskeino.

Aikuiset ja lapset voivat yhdessä...

tutustua koulureittiin opetella vaarapaikoissa kulkemisen huolehtia lasten polkupyörien ja niiden turvavälineiden kunnosta varmistaa lapsen näkymisen viireillä ja heijastimilla

Autolla ajaessaan aikuinen voi huomioida lasten erityisaseman...

ajoreittien valinnalla lapsista varoittavien liikennemerkkien huomioimisella havaintojen tekemisen korostamisella väistämis- ja valo-ohjaussääntöjen noudattamisella suojatiesääntöjen noudattamisella nopeuden alentamisella

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova, Poliisi)

Kilpailut

Uusimmat