Avattu ikkuna ei pelasta autoon jätettyä koiraa lämpöhalvaukselta

25.07.2014 10:22 -

Kesällä autoillaan paljon koira kyydissä. Karvaturria ei kuitenkaan saisi jättää autoon kuumalla ilmalla lainkaan. Jo parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa auton sisälämpö nousee tunnin sisällä hurjaan yli viiteenkymmeneen asteeseen.

Lemmikit matkustavat mukana, kun suomalaisperheet ajavat mökille ja lomakohteisiin. Matkalla pydähdellään kauppoihin, syömään ja asioille ja koiran osanan on jäädä autoon odottamaan.

Moni muuten hyvä lemmikinomistaja töppää juuri siinä, että kuvittelee koiran pärjäävän kesäkeleillä parkkeratussa autossa, kun ikkunan vain jättää auki.

Auton sisälämpötila nousee tappavan korkealle nopeammin kuin moni uskookaan.

Koira ei hikoile kuten ihminen

Koira saa lämpöhalvauksen huomattavasti ihmistä helpommin, joten älä jätä koiraa autoon kuumalla ilmalla, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto ry muistuttaa.

– Auton sisälämpötila nousee kuumalla säällä tappavan korkealle nopeammin kuin moni tulee ajatelleeksi. Esimerkiksi Ruotsin Kennelliiton mittauksessa vain parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa auton sisälämpö nousi tunnin sisällä yli viiteenkymmeneen asteeseen. Helteellä lämpö nousee vaarallisen korkeaksi vieläkin nopeammin, kertoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli.

Vastoin yleistä käsitystä auton ikkunoiden jättäminen raolleen ei estä lämpötilan nousua.

– Koirat saavat lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihmiset, sillä ne eivät kykene hikoilemalla ihon kautta säätelemään elimistönsä lämpöä.

Vaikka pienet ihmiset hikoilevatkin, ei pieniä lapsiakaan tule jättää autoon kesäisin asioinnin ajaksi.

Apaattinen koira vaatii välitöntä apua

Apua on haettava heti, jos huomaa koiran kärsivän kuumassa autossa parkkipaikalla. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena.
Poliisi voi tarvittaessa murtautua autoon, jos omistajaa ei löydy helposti.

– Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Koira kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

(SEY, MTV Lifestyle ja Radio Nova)

Kuva: Shuttertock

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat