Erikoislääkäri: Tämä on flunssan ja influenssan ero

15.01.2014 07:07 -

Erikoislääkäri Mirja Hallikainen selitti influenssasta erilaisia faktoja selkeästi kansankielellä.

Miten influenssa tarttuu ja leviää ihmisessä?

- Ilmasta, toisesta ihmisestä tulee pieniä limapalleroita, jotka "imaisemme käkättimeen". Siellä ne ottavat kiinni hengitysteiden limakalvoon. Riippuen sun immuniteetista, ne rupeavat siellä päivän kahden sisällä hommiin.

Miten influenssa leviää kropassa?

-  Influenssa pääsee limasta lävitse ja menee soluihin sisälle. Se käyttää sinun omia soluja kopiokoneena, eli se lyö omat geeninsä sinne sun geenien joukkoon. Siellä sinun kiltit solut duunaa lisää niitä viruksia, ja sitten siinä vaiheessa kun se on saanut ne tehtyä, niin se solu poksahtaa, Mirja Hallikainen selittää.

- Tämän jälkeen monta pientä uutta influenssavirusta lähtee jatkamaan  matkaa. Se riippuu, kuinka nopeasti ne saa monistettua itsensä. Siinä vaiheessa kun viruksia on riittävästi, tulee kova kuume. Se on elimistön tapa vähentää viruksen tuotantoa.

- Se että keuhkoista nousee limaa tai nenästä tulee räkää, on sun elimistön yritys saada pöpöt pois sisältä.

Mikä on influenssan ja flunssan ero?

- Tavallisessa flunssassa virukset viihtyvät yleensä vain nenässä. Influenssan pirullisuus on siinä, että riippuen siitä, mikä on sun heikko kohta, se voi mennä sydämeen, aivokalvoihin tai minne tahansa.

- Siinä vaiheessa kun tauti on päällä, niin lepoa, lämmintä ja mahdollisesti lääkärin puheille, erikoislääkäri Mirja Hallikainen valisti.

Kuuntele koko haastattelu:



LUE MYÖS:
Näin tunnistat influenssan oireet

Kuva: Shutterstock

Kilpailut

Uusimmat