Lue Annika Metsäkedon vinkit hyvän rusketuksen saamiseksi!

09.07.2013 09:10 -

Radio Novan Annika Metsäketo on auringonystävä. Annika ei pala juuri koskaan auringossa ja hän saa aina upean rusketuksen.

Siispä asiaan: Mua pyydettiin kertomaan auringon oton salat.. Hieman naureskellen kylläkin, koska mun tapa ja tyyli ottaa aurinkoa on kuulemma poikkeava??!!, Annika kirjoittaa.



En mä itse usko että se kauheasti poikkeaa ylipäätään auringon palvovien suhteen, mutta laitan näitä omia näkövinkkeleitä tähän nyt kuitenkin. Koska vaikka monissa tutkimuksissa aurinko on todettu pahaksi ja vaaralliseksi, ja taas joissain sen hyötyä moneenkin asiaan hehkutetaan, niin haluan painottaa sitä, että nämä seuraavat seikat sopivat minulle ( joka ei pala) ja AINA on syytä muistaa suojata itsensä mahdollisimman hyvin haitallisilta palamisilta!!

Nämä seuraavat neuvot koskevat siis nimenomaan suoraan auringossa oleilua ( esim. rannalla, uimalassa tai vesipuistossa jne.) Siksi ensin neuvot jotka koskevat suurta osaa suomalaisia.

* Jos iho palaa herkästi, eikä ole tottunut auringon säteisiin ja kuumuuteen:

- Suojaa aina ihosi mahdollisimman hyvin tähän tarkoitetuilla voiteilla, suojakertoimet jotka alkaa 30 ylöspäin, ovat parhaimpia. 

- Merkeissä on paljon eroja, ja jollekin sopii toinen ja jollekin toinen. Mutta neuvoisin, että niitä halvimpia ei kannata välttämättä ostaa, jos haluaa varmistaa että tuote on OIKEASTI hyvä ja pitää huolen siitä ettei pala.

- Levitä aurinkorasva aina jo ENNEN kuin menet aurinkoon, jotta se kerkiää imeytyä. Auringossa levitetty rasva saattaa alkaa vaan " kiehua" iholla, eikä siitä ole tarkoitettua hyötyä

- Hatun tai huivin tarkoitus on pitää päälaki suojassa suoralta auringolta ja kuumuudelta. SILTI jos päänsä peittää helpotusta oloon ja pään kuumuuteen tuo kylmä/viileä vesi päähän. Kyllä se pää kuumenee ja hautuu siellä piilossakin, eli virkistystä oloon vaikka kastamalla huvia tai hattua, jos ei päätä halua kastaa.

- Helteellä Suomessa, mutta varsinkin ulkomailla, missä kuumuus on vielä tuntuvampaa kuin suomessa, tulee muistaa nesteen juonti.

- Siitä ei turhaan vouhoteta, vaan tarvittavan veden puute on suurin huonon olon aiheuttaja, vaikka se usein laitetaankin jonkun muuan seikan piikkiin..  Auringonpistokset, vatsavaivat ja huono olo ovat yleensä kiinni juuri tästä että ei ole juonut VETTÄ tarpeeksi. Ei ole kiva olla pari päivää lomalla poissa pelistä vain siksi ettei viitsinyt/muistanut juoda tarpeeksi vettä.

- Veden lisäksi on syytä pitää suolataso kohdillaan... koska hikoilemme, ei pelkkä vesi riitä. Suolaista parin tunnin välein. Jos ei halua ottaa pelkkää suolaa, niin jotain sellaista johon voi ripotella ihan oikeaa suolaa ja reilusti.

- Jos mahdollista voi koittaa saada jostain varjopaikkaa, tai aurinkosuojan missä voi välillä lepuutella auringolta piilossa, koska varjossa huomaa myös jos on jostain palanut ( sisätiloissa parhaiten)

- Jos on paljon vedessä, niin vaikka aurinkovoiteissa kuinka lukee niiden olevan vedenkestäviä, niin ei ne iholla pysy tuntitolkulla. Varjossa lisää aurinkorasvaa!!

- Ihoa voi totutella aurinkoon pikkuhiljaa ja huolella, mullakin on sellaisia kavereita jotka aina paloi, eivätkä ruskettuneet ikinä..
Mutta nyt muutamien kesien jälkeen oikeilla ohjeilla he jopa nauttivat auringosta eivätkä ole palaneet moneen vuoteen, päivettyminen ja jopa ruskettuminen kesällä heille on ollut suorastaan ihme.

- Sitten näihin auringonpalvojan ohjeisiin..  miten kaunis, pysyvä ja syvä rusketus.. ( ja nämä siis sellaisille ihmisille, jotka eivät pala herkästi ja rakastavat auringon ottoa ja sen alla olemista)

- Aurinkosuojaa ensimmäisinä päivinä ilman muuta...Ulkomailla olen laittanut 20, ja esim. olkapäille, kasvoihin ja korviin 30.

- Rasva laitetaan jo hotellihuoneessa, jotta se kerkiää imeytyä

- En pidä hattua tai huivia, mutta kastelen päätäni kylmällä vedellä tasaisin väliajoin

- En välttämättä mene uimaan, vaan käyn kastautumassa. Rasva pysyy paremmin, olo viilenee ja suolavesi heijastaa aurinkoa jotenkin enemmän ja "auttaa" ruskettumisessa.

- Juon vähintään kerran tunnissa puoli litraa viileää vettä ( joskus useamminkin)

- Joka toinen tunti otan ihan ehtaa suolaa, tai soijaa.

- Raikkaat hedelmät ja makea limonaadi fressaa myös hyvin välillä, ja on mukavaa LISÄ vedelle..

- Jos rantapäivä tulee olemaan pitkä, pitää syödä myös jotain oikeaa murkinaa

- Pyyhettä ei välttämättä kannata kääntää aina auringon suuntaan, jos meinaa olla auringossa pitkän aikaa ja monta tuntia.. koska aurinko kiertää ikään kuin ympäri.. ja jos olet samassa asennossa, niin rusketuksesta tulee tasaisempi kun se tulee monesta eri suunnasta.

- Ensimmäisinä päivinä enemmän kertoimia ja oman ihon voinnin mukaan vähentää kertoimia. Mitä enemmän pohjaa, sen vähemmän kertoimia. Silti aina jotain, koska ne edes vähän suojaavat hullua auringon palvontaa UV säteilyltä.

- Viimeiset päivät menevätkin sitten öljyillä, jotka vetävät auringon säteitä puoleensa ja rusketus tarttuu vielä paremmin. Mutta niissäkin olen käyttänyt suojakertoimella varustettuja aurinkoöljyjä.

- Yksi todella outo rusketuskokeilu, joka todentui erään reissun aikana oikeaksi. Cokiksella saa nopeamman rusketuksen.. ( yhtään en tiedä miten se on mahdollista, mutta näin kävi) ja en lähtis kenellekään suosittelemaan, kun ei siinä ole suojakertoimia laisinkaan.. !!  Mitä on cokiksessa muuta kun sokeria?? Outoa.

- Onhan noita kikkoja ja aineita joilla saa itsensä ruskeaksi, mutta ne ei varmastikaan ole mitenkään terveellisiä ja näin ollen suotavia.. joten pysytellään aurinkoon tarkoitetuilla tuotteilla.

- Suojakertoimia, vettä, suolaa ja järki päähän ja silmät käteen.. Siinä ne!! :) Ei muuta kun lämmintä, aurinkoista kesää!!

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat