Mauri Pekkarinen tyrmää Vihreiden demokratiaohjelman: Sama kun otettaisiin kansanvalta pois

26.11.2012 14:06 -

Vihreät haluaa vaaleissa valituille poliitikoille kolmen kauden rotaation. Sen jälkeen olisi pidettävä vähintään yhden vaalikauden tauko.

Asiaa lähti selvittämään Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew, joka tavoitti langan päähän ministeri Heidi Hautalan, sekä kansanedustaja Mauri Pekkarisen. Millaiset näkemykset eduskunnan konkareilla on asiaan?

TAUSTAA
Vihreiden mukaan kolmen kauden jälkeen poliitikon olisi pidettävä yhden vaalikauden tauko. Ehdotus koskisi niin eduskuntaan, europarlamenttiin kuin kunnanvaltuustoihin valittuja poliitikkoja. Asiaa ehdotettiin vihreiden demokratiaohjelmassa, jonka puoluevaltuuskunta hyväksyi.

Mitä asiaan kommentoi vuodesta 1979 kansanedustajana toiminut Mauri Pekkarinen.

- Kyllä siinä aika populistisesti kosiskellaan nyt jotain sellasia tuntemuksia, joita joillakin ihan oikeutetustikin on. Esitykset ovat aika vieraita demokratialle ja kansanvallalle. Siis otettas periaatteessa kansalaisilta oikeus pois äänestää niitä henkilöitä, joita haluaa, Pekkarinen tuumasi.

- Kannattaa muistaa, että eduskunnasta nimenomaan virta on erittäin nopeasti aina ulos.

- Poliitikon tulee itse pitää huolta siitä, että elää kansan keskuudessa: kuuntelee, käy, on kuultavana, on valmis kertomaan. Vuorovaikutteisuuden täytyy säilyä. Kyllä kansa tietää, Mauri Pekkarinen muistuttaa.

Heidi Hautala näkee Vihreiden esityksessä paljon hyvää, mutta parannettavaakin löytyy.

- Tässä on kyse varmaan siitä, että nähdään se, että valta keskittyy puolueissakin harvoille ihmisille ja ne voivat olla hyvinkin pitkäaikaisia tehtäviä.

- Vihreiden esitys on ymmärrettävä. Siinä on halua muuttaa joitakin lakeja. Mietin vain, miten perustuslain mukaista olisi se, että henkilöä rajoitettaisiin osallistumasta vaaleihin, Hautala miettii.

- Olisi ihan hyvä, että meillä olisi eduskuntavaalit ja kunnallisvaalit samaan aikan, kuten Ruotsissa, Hautala miettii Vihreiden ehdotuksen hyviä puolia.

Kuuntele haastattelu:(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat