Muistatko miten auto pysähtyy liukkaalla kelillä? Huomioi nämä asiat!

06.11.2012 19:17 -

Jarrutusmatkojen pituudet arvioidaan usein alikanttiin. Jokaisen autoilijan kannattaakin ennkoida ja muistella talvikelin vaikutukset kaikissa tilanteissa kauden alkaessa.

 

Liukkaat kelit pidentävät jarrutusmatkoja. Nyrkkisääntö on, että jarrutusmatka nelinkertaistuu kun nopeus kaksinkertaistuu. Vastaavasti nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan puoleen.

Kuljettajalla menee noin sekunti reagoida ja aloittaa jarrutus. Maantienopeudella 80 km/h auto ehtii edetä tuolloin jo 22 metriä. Siksi riittävä turvaväli ja maltillinen nopeus ovat turvallisen talviajon perustekijöitä erityisesti huonolla kelillä. Mitä lähempänä toisiaan ajetaan, sitä enemmän liikenteessä syntyy ns. haitariliikettä, kun ajonopeus tempoilee. Vastaavasti riittävin ajoneuvovälein liikkuva jono etenee jouheasti. Huonolla näkyvyydellä on tärkeää, että liikenteen rytmi on tasainen eikä nykivä.

Riittävä turvallisuusväli perustuu ajonopeuteen. Maantiellä jo hyvissä olosuhteissa etäisyyden tulisi olla metreinä sama kuin ajonopeus. Ajokelin ollessa huonompi tulee edessä ajavaan jättää vielä paljon pitempi väli.

Voit testata eri olosuhteissa jarruttamista Liikenneturvan pysähtymismatka- jatörmäysnopeus-verkkosovelluksilla.

(Radio Nova, Liikenneturva)

Kilpailut

Uusimmat