Näin liikut flunssan jälkeen oikein

11.10.2012 09:12 -

Flunssapotilaan mieli kaipaa liikkeelle useasti jo liian varhain. Hyvät neuvot kannattaa muistaa aloittaessa harrastamisen uudelleen taudin jälkeen.

Vaikka flunssa on selätetty ja tekee mieli lähteä kunnon juoksulenkille/punttisalitreeniin taikka ottamaan parantumisen kunniaksi yksi olut kantabaariin, kannattaa olla varovainen. Tässä muutamia ohjeita flunssan jälkeiseen elämään:

1. KUUMEETTOMIA PÄIVIÄ
Flunssan jälkeen kannattaa odottaa 1-2 kuumeetonta päivää, ennen kuin menee kouluun tai töihin.

2. EI LIIKUNTAA FLUNSSAN AIKANA
Liikuntaa tulee välttää flunssan ajan ainakin kuumepäivinä, mielellään pahimman taudin aikana muutenkin, sillä vaikka flunssa itsessään ei ole tappava tauti, voi liiallisella rehkimisellä hankkia itselleen jälkitaudin joka voi olla hengenvaarallinen, esimerkiksi sydänlihaksen tulehduksen.

3. FLUNSSAN JÄLKEEN: ALOITA LIIKKUMAAN RAUHALLISESTI
Flunssan jälkeen liikunta tulee aloittaa varovasti. Vaikka kunto sallisikin juoksulenkit, kannattaa aloittaa kävelylenkein, eikä niitäkään kovin pitkiä. Myöskään kovaa punttisalitreeniä ei saa heti flunssan jälkeen suorittaa.

4. VENYTTELE JA LÄMMITTELE KUNNOLLA
Flunssan jälkeen lihakset ja nivelet voivat olla kankeita ja kipeitä, ja revähdysten vaara on suurempi kuin normaalisti. Aloita liikunta verryttelemällä ja lämmittelemällä lihaksia ennen itse liikuntasuoritusta. Lenkin tms. jälkeen on hyvä venytellä ja hieroa kevyesti lihaksia.

5. VÄLTÄ HIERONTAA
Flunssan aikana tai heti jälkeen tulisi ns. normaalia hierontaa välttää muutama päivä, koska kehossa on taudin jäljiltä vielä kuona-aineita jotka voivat hieronnassa lähteä liikkeelle ja tehdä uudemman kerran kehnon olon.

6. JUO
Runsas juominen on tärkeää flunssan aikana mutta myös sen jälkeen. Pari päivää flunssan selättämisen jälkeen on hyvä juoda vielä runsaasti vettä, jotta kaikki kuona-aineet poistuvat kehosta ja elimistö saa korjattua mahdollisesti kuumeen aikana kehittyneen nestevajauksen.

7. LÄÄKKEET
Jos olet flunssan aikana syönyt allergialääkkeitä (antihistamiineja) jatka niiden käyttöä vielä noin viikko flunssan jälkeenkin, jotta flunssa myös pysyy poissa.

(FLUNSSA.COM)

Radio Nova

 

Kilpailut

Uusimmat