Raparperi on kunkku - miten sinä käytät sitä?

07.06.2012 16:15 -

Radio Novan Satu Ristelin mökillä Karjalohjalla on varsinainen raparperisademetsä, josta riittää herkkuja myös työkavereille.

Satu toi mökiltään Karjalohjalta työkavereille raparpereja, joiden koko oli aivan mieletön.


Mihin tarkoitukseen Sadun tuomat raparperit menivät? Nopea gallub paljasti, että nämä raparperit menivät piirakkaan ja kiisseliin lähinnä. Lisäksi  toimituksessa on rouskuteltu varsia paljaaltaan ja käytetty niitä jugurtin ja myslin lisukkeena.

Mikä on sinun oma raparperiherkkusi? Jaa kanssamme suosikkireseptisi!

RAPARPERI
Raparperi on monivuotinen tatarkasvi. Sen mehukkaat varret ovat aliarvostettuja hienostuneeseen makuunsa verrattuina. Tavallisimmin kevään ensimmäiset raparperinvarret päätyvät piirakkaan tai torttuun, joka nautitaan kylmän maidon kanssa. Raparperikiisseli, raparperisima ja raparperihilloke vaniljajäätelön kanssa ovat vastustamattomia herkkuja nekin.

Alkujaan raparperia on käytetty lääkekasvina, Kiinassa jo 5000 vuotta sitten. Suomeen raparperi tuli herrasväen puutarhoihin 1700-luvulla ja yleistyi tavallisen kansan tietoisuuteen 1800-luvulla.

Raparperinvarret tulee säilyttää +2 – +5 asteessa mieluiten rei'itettyyn muoviin suojattuina. Hyvät raparperin lehtiruodit ovat tuoreita, kiinteitä, meheviä ja hienosyisiä. Väri vaihtelee vihreästä punaiseen. Liian suuriksi kasvaneet varret ovat helposti puisevia. Sellaiset kannattaa niittää pois. Juurakosta versoo uusia varsia loppukesäksikin.

(Radio Nova, Kasvikset.fi)

Kilpailut

Uusimmat