Tutkimus: Liika työnteko ei olekkaan epäterveellistä - tee testi!

09.03.2012 11:15 -

OECD-maista eniten töitä painetaan Etelä-Koreassa – 2256 tuntia vuodessa. Kaikista lunkimmin töitä paiskivat puolestaan hollantilaiset, jotka viihtyivät sorvin ääressä vain 1384 tuntia vuodessa.

Suomalaiset viihtyvät työpaikalla keskimäärin 1678 tuntia ja kreikkalaiset, ainakin tilaston mukaan, 2118 tuntia vuodessa. Yhdysvalloissa keskiverto työntekijä painaa puolestaan 1782 tuntia vuodessa, 104 tuntia suomalaista enemmän.

Suomessa lomaillaan keskimäärin viisi viikkoa vuodesta. Amerikkalaiset pitävät yleensä kahden viikon kesäloman, ja siihen päälle kansalliset vapaapäivät. 80 prosenttia amerikkalaisista työntekijöistä valittaa työn vaikuttavan terveyteen. Pahiten asiat ovat Kiinassa. Siellä esimerkiksi älypuhelimia ja tabletti-tietokoneita alihankkijalle valmistavat työntekijät uupuivat epäinhimillisissä oloissa. Jotkut päätyivät jopa itsemurhaan.



 
Liiallista työntekoa on tosiaankin tähän saakka pidetty epäterveellisenä, mutta nyt uusi tutkimus on toista mieltä.
 
Tutkimus tehtiin Utrechtin yliopistossa Hollannissa. Tutkimukseen osallistui runsaat 1200 n. 40-vuotiasta työntekijää. Heistä osa oli työstä lusmuilijoita, osa normaalisti työtä tekeviä, ja osa niskalimassa töitä painavia.

Kahdesta jälkimmäisestä joukosta perkaantui kaksi alaryhmää:

1. Ryhmä. He paiskivat lujasti töitä vastuuntunnosta ja huonoa omatuntoa välttääkseen. He ovat niin sanottuja klassisia työnarkomaaneja.

2. Ryhmä. He tekivät myös pitkää päivää, mutta he nauttivat aidosti siitä. Klassiset työnarkomaanit kärsivät stressistä, työpaikkariidoista, heikoista ihmissuhteista, avioeroista ja sydänkohtauksista. Mutta kovasta työnteosta aidosti nauttivat eivät näyttäneet kärsivän työnteostaan. Heitä kutsutaan termillä engaged workaholics – sitoutuneet työnarkomaanit. Eli toisin sanoen vaikuttaa siltä, että kutsumustyötään tekevät ovat immuuneja liiallisen työnteon haittavaikutuksille.
 
Mistä sitten tietää, kumpaan ryhmään kuuluu?

Tutkijat laativat kuusi kysymystä, joihin annetaan arvosana nollasta kuuteen sen mukaan, kuinka hyvin väittämä pitää paikkansa. Nolla silloin, kun väittämä ei pidä lainkaan paikkaansa ja kuusi silloin, kun se osuu naulan kantaan.

Vastaa siis kysymyksiin ja kirjoita numerot itsellesi ylös:

1: Tunnen pursuavani energiaa työpaikalla.

2: Minulle on tärkeää paiskia lujasti töitä silloinkin, kun en nauti siitä.

3: Työni inspiroi minua.

4: Minulla tuntuu olevan sisäinen pakko painaa töitä kovasti, halusinpa tai en.

5: Menetän työskennellessäni ajantajun.

6: Tunnen olevani pakotettu paiskimaan kovasti töitä silloinkin kun en nauti siitä.

Mitä enemmän kuutosia sait parittomien numeroiden kysymyksiin, sitä todennäköisimmin olet sitoutunut työnarkomaani, joka nauttii työnteosta.

Mitä enemmän sait kuutosia parillisiin kysymyksiin, sitä todennäköisimmin olet klassinen työnarkomaani, ja olisi ehkä syytä vähän hellittää tahtia.

Minkä tuloksen sait?

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat