Liikenneturva: Nuorten ja aikuisten vaatteista puuttuvat heijastimet

21.11.2011 13:44 -

Liikenneturva kummastelee miksi lasten päällysvaatteisiin ommellaan heijastimet, mutta vanhemmilla ikäryhmillä heijastimet puuttuvat lähes täysin.

Nuoret miehet vierastavat tuoreen selvityksen mukaan heijastimien käyttöä.

Liikenneturvan vuosi sitten keräämien tietojen perusteella nuorukaisista vain alle neljännes käytti heijastinta.  Myöskään nuoret naiset eivät innostu heijastimista.

Kaikista 15-24-vuotiaista heijastinta kantaa vain alle kolmannes.

Yksi ratkaisu ongelmaan olisivat Liikenneturvan viestintäpäällikön Kare Ojaniemen mukaan vaatteisiin valmiiksi ommeltavat heijastimet. Niiden yleistymiseen vaikuttaa kuitenkin hinta.

- Vaikka vaatteeseen valmiiksi ommellut heijastimet olisivat vaatteen suunnitteluvaiheessa vielä mukana, niin sitten kun kustannuslaskentaan päästään, ne ovat ensimmäisiä, jotka otetaan pois, jos tuotetta ei muuten saada kilpailukykyiseksi hinnaltaan, sanoo Ojaniemi.

Liikenneturvan viestintäpäällikkö muistuttaa, että lasten ulkoiluvaatteissa heijastimet ovat kuitenkin varsin yleisiä.

- Siinä riittäisi varmaan pohtimista, että miksi heijastin katsotaan lasten vaatteessa erinomaisen tärkeäksi, mutta sitten sama tärkeys ei kanna nuorisovaatteisiin ja aikuisten vaatteisiin. Niissä se on ihan yhtä tärkeä.

Kaikkiaan heijastimen käyttö on lisääntynyt viime vuosina.
Viime vuonna noin 44 prosenttia valaistulla taajama-alueella liikkuvasta suomalaisesta jalankulkijasta käytti heijastinta.
Vielä kaksi vuosikymmentä sitten heitä oli vain alle 20 prosenttia.

Liikenneturvan heijastintutkimuksessa tehtiin yli 12 000 havaintoa kaikkiaan 16:n eri maakunnan alueella.

(Radio Nova, MTV3)

Kilpailut

Uusimmat