Opintotukea kannattaa hakea heti, kun opiskelupaikka on varmistunut

11.07.2011 21:00 -

Koulut alkavat taas syksyllä ja samalla moni opiskelija täyttelee opintotukihakemuksia ensimmäistä kertaa elämässään.

Opintotuki muodostuu kolmesta osasta, johon ovat oikeutettuja kaikki päätoimisesti opiskelevat. Syksyn hakemusruuhkan voi välttää hakemalla tukea jo kesällä.

– Opintotukea kannattaa hakea heti, kun on saanut tiedon opiskelupaikastaan. Kun on aikaisin liikkeellä, varmistaa sen, että tuki on tilillä opiskelujen alkaessa. Syksyllä käsittelyajat ovat pidempiä ruuhkan vuoksi, toteaa Kelan opintotukiryhmän suunnittelija Jouni Parkkonen.

Opintotukeen ovat oikeutettuja kaikki päätoimisesti lukiossa, ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa opiskelevat. Nuoren saamaan tukeen vaikuttavat monet eri tekijät kuten opiskelijan ikä, asumismuoto, siviilisääty, oppilaitos ja joissain tapauksissa vanhempien tulot. Lisäksi tukeen vaikuttavat omat tulot.

Opiskelija on velvoitettu seuraamaan itse omia tulojaan. Jos opiskelija käyttää kalenterivuodessa yhdeksän kuukautta, saa hän tienata 11 850 euroa ilman, että se vaikuttaa tukeen.

– Opiskelijan onkin syytä säästää kaikki palkkakuitit, jotta hän voi seurata omia tulojaan. Jos näyttää siltä, että tulot ylittyvät, voi tukia perua tai maksaa takaisin asiointipalvelun kautta, Parkkonen sanoo.

(Radio Nova, Kela)

Kilpailut

Uusimmat