Ilmatieteen laitos: Kesäkuu oli harvinaisen lämmin

01.07.2011 20:00 -

Kesäkuun keskilämpötila oli +15 astetta, joka on yli kaksi astetta keskiarvoa korkeampi. Vuonna 1999 kesäkuun keskilämpötila oli +15,9 astetta.

Pitkän ajan keskiarvoon verrattuna kesäkuun lukemat ovat noin 1..3 astetta tavanomaista korkeampia. Suurin poikkeama lämpimämpään suuntaan oli Keski- ja Luoteis-Lapissa.

Kesäkuu alkoi hyvin lämpimänä ja hellelukemia mitattiin lähes joka päivä 12. kesäkuuta saakka. Kuukauden ylin lämpötila oli 10. kesäkuuta Ylitornion Meltosjärvellä mitattu +32,8 astetta. Hellepäiviä oli kesäkuussa yhteensä 12 kappaletta. Yhtä monta kesäkuista hellepäivää oli viimeksi vuonna 2009.

Kuukauden alin lämpötila oli Sodankylän Vuotson asemalla 14. kesäkuuta mitattu -1,5 astetta. Yöpakkasia esiintyi kuun alkupuolella etenkin pohjoisessa, mutta välillä myös maan eteläosassa. Esimerkiksi Lappeenrannan Konnunsuolla oli 6. kesäkuuta yön alin lämpötila -0,7 astetta.

Salamointia oli kesäkuussa keskimääräistä enemmän

Kesäkuussa ukkosia esiintyi lähes koko maassa. Kesäkuussa paikannettiin Suomen maa-alueilla yhteensä 46 500 maasalamaa, keskimäärin niitä on 35 000.

Paikallisesti tiheimmin salamoi kuun aikana Kainuussa, Keski-Suomessa sekä Etelä-Savossa sekä osissa Lappia. Ukkosten yhteydessä esiintyi paikoin tuulivahinkoja ja suuriakin rakeita satoi voimakkaimpien ukkoskuurojen yhteydessä.

(Radio Nova, Ilmatieteen laitos)

Kilpailut

Uusimmat