Näillä vinkeillä saat nukuttua paremmin kesähelteillä

29.06.2011 18:00 -

Helteet sekä jatkuva kuumuus aiheuttavat jatkuvasti uniongelmia. Miten voi nukkua, kun on liian kuuma? Miten jaksaa töihin huonosti nukutun yön jälkeen?

Kokosimme alle listan hyvistä vinkeistä, millä saat paremmin nukuttua kesähelteillä tai etelän lämmössä. Kokeile vinkkejä ja nuku paremmin!

VINKIT!

1. Sulje verhot ja vältä muutenkin kirkkaita valoja ennen nukkumaan menoa. Helteellä muutenkin kannattaa pitää verhot kiinni, näin estät auringon lämmittämästä asuntoa liikaa. Kunnon pimennysverhot takaavat hyvät unet ja pitävät asunnon viileämpänä päivisin.

2. Pidä ikkunat auki. Pyri saamaan läpivetoa esim. ennen nukkumaanmenoa, jolloin asunto tuulettuu hyvin. Kerrostalossa läpivedon saa kätevästi avaamalla ulko-oven ja avaamalla ikkunat sekä tuuletusparvekkeen oven.

3. Hanki tuuletin kotiin. Erilaisia tuulettimia on tarjolla runsaasti ja useat niistä ovat myös edullisia ja tehokkaita. Muista laittaa patterit ja lämmitys pois päältä kuuman sään aikana. Samalla säästät lämmityskuluissa.

4. Laita lakanat päiväksi pakastimeen. Viileät lakanat tuntuvat samettisilta kuuman päivän päätteeksi. Kokeile myös tyynyliinen kastelua. Tehokas tapa on myös sujauttaa lakanan/tyynyliinan sisään kylmäkalle tai esim. pakastemarjapussi jolloin viileä olo säilyy pidempään.

5. Hanki kotiin tehokas ilmastointi. Tarjolla on lukuisia malleja erilaisiin tiloihin. Muista, että lukuisat laitteet vievät sähköä, ollessaan käytössä ympäri vuorokauden.
Ilmalämpöpumppu voi myös vähentää oikein käytettynä talvikauden aikaisia lämmityskuluja varsinkin taloissa, joissa on suora sähkölämmitys. Kesäisin viilennys ei tietenkään vähennä mitään kuluja, vaan lisää niitä. Viilentäessään ilmalämpöpumppu jopa kuluttaa enemmän sähköä kuin lauhalla talvikelillä huoneilmaa lämmittäessään. Silti siitä voi nimenomaan siitepölyaikaan olla apua.

6. Nuku matalalla/lattialla. Kuuma ilma pyrkii ylöspäin ja viileintä on lähinnä lattiaa. Jos omistat parven, tee siskonpeti lattialle. Täkit kannattaa unohtaa kesähelteillä ja jättää vain lakanat. Jos olet allergikko, muista vaihtaa lakanat ja varsinkin tyynyliinat päivittäin puhtaisiin.

7. Käy suihkussa ajoissa. osa suosii viileitä suihkuja, mutta muista että keho alkaa tuottamaan lämpöä viileässä. Viileä olo saattaakin muuttua nopeasti jälkihikeen. sama koskee kylmiä juomia. Useat suosivatkin iltaisin lämmintä suihkua sekä kupillista teetä.

8. Hanki erilaisia kylmägeelejä sekä viilentäviä voiteita. Piparminttua, mentholia ja eucalyptusta sisältävät tuotteet antavat nopeasti viilentävän olon iholle, jolloin nukkuminen helpottuu. Kokeile myös erilaisia öljyjä, jotka sisältävät edellä mainittuja aineosia.

9. Vältä aurinkoa iltaisin. Melatoniinin vaikutus hidastuu, jolloin nukahtaminen on vaikeampaa. Sama koskee kaikkia kirkkaita valoja sekä television - ja tietokoneen näyttöjä. Melatoniini on ihmisen "pimeähormoni", joka säätää ihmisen nukahtamista ja nukkumista. Se on on huipussaan kello 02–04 välillä aamulla ja vähenee yön loppupuolella.

10. Muista oikea liikkuminen kuumassa. Liian kova rehkiminen, myös työnteko nostaa vartalon lämpotilaa ja stressitilaa, mikä hankaloittaa useasti nukkumista. Ajoita liikkuminen aamuun tai aamupäivälle.

11. Syö oikein. Mausteiset ruuat ja liika sokeri kannattaa jättää vähemmälle. Sama koskee kaikkia piristäviä juomia. Ne kannattaa jättää hellepäivinä mahdollisimman vähiin tai nauttia niitä vain aamuisin. Helteellä varsinkin kofeiini vaikuttaa helpommin, sillä kehon nestetasapaino vaihtelee hikoilun seurauksena voimakkaasti. Muista kofeiinittomat valmisteet. Juo tarpeeksi, mutta älä liikaa, sillä suolatasapaino voi muuttua liikaa. Alkoholin käyttöä kannattaa myös vähentää kuumalla kelillä.

Kerro myös omia vinkkejäsi nukkumiseen helteellä.

Kilpailut

Uusimmat